Tuzli prijeti nestanak vode, gradonačelnik pozvao građane da racionalno troše

Grad Tuzla se suočava sa nestašicom vode, a gradonačelnik Zijad Lugavić objavio je sada saopćenje u kojem poziva građane da racionalno troše istu jer su rezerve na izmaku.

“Dugotrajan sušni period bez padavina (zima bez snijega, proljeće bez kiše) i ekstremno visoke temperature u julu i avgustu 2024. godine, imale su za posljedicu smanjeni dotok vode na izvorišta i vrela, koja služe za vodosnabdijevanje grada Tuzle i otežano snabdijevanje potrošača vodom.

Voda je potrebna svakom živom biću i smatramo je izvorom života, a pravo na život svakog čovjeka zagarantiran je Ustavom. Kako bi svi građani i sva živa bića (domaće i druge životinje) mogli da koriste vodu potrebnu za život, svi moramo imati savjestan, odgovoran i racionalan pristup korištenju vode iz javnog vodovoda.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -
Lugavić: Moramo imati racionalan pristup korištenju vode iz javnog vodovoda

Apelujemo na naše građane i poslovne subjekte da savjesno, odgovorno i racionalno koriste pitku vode iz sistema vodsnabdijevanja, odnosno isključivo za piće, pripremu hrane, sanitarne potrebe i druge aktivnosti u okviru održavanja normalnog standarda života.

Molimo građane, da ne koriste vodu iz javne gradske mreže za zalijevanje poljoprivrednih površina, punjenje bazena, pranje automobila i dvorišta i slično, jer tako možemo ugroziti sve nas i ostati bez dovoljnih količina vode za osnovne životne potrebe.

Prema trenutnim najavama iz meteoroloških službi, nakon kratkotrajnog zahlađenja, nastavit će se period bez kiše.

Obavještavam građane, da nadležne službe i javna preduzeća u kontinuitetu prate situaciju i poduzimaju sve potrebne mjere, kako bi se održao u funkciji sistem vodosnabdijevanja u gradu Tuzli. Molimo građane za strpljenje zbog povremenih kvarova, a od nadležnog preduzeća za vodosnabdijevanje tražimo maksimalnu mobilnost i efikasnost u otklanjanju kvarova i drugih problema u snabdijevanju potrošača vodom”, navodi se u pozivu Lugavića građanima Tuzlanskog kantona

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije