“Gotovo je! Ćeraj bager!” Mještani i aktivisti presretni

Mještani Srba i sela Donja Suvaja, kao i aktivisti koji su im se pridružili na protestima protiv izgradnje elektrane nedaleko od izvora Une, danas slave. Nakon 40 dana borbe pobijedili su i odbranili Unu.

Presretni smo. Još ne vjerujemo, još ne možemo doći sebi od uzbuđenja – rekla je kratko za Srpskainfo Tanja Rastović, jedna od liderki protesta.

Vijest da je Državni inspektorat Hrvatske naredio obustavu izgradnje male hidroelektrane nadomak Vrela Une, jer su ti radovi štetni po okolinu, prenijeli su svi vodeći mediji, ali mještani još ne mogu vjerovati svojim očima, dok ne vide “pečat i potpis”.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ipak, većina slavi pobjedu, svako na svoj način.

Među čuvarima Une posebnu pažnju je privukao video, koji se širi društvenim mrežama, a na kojem djevojčica iz Srba poručuje investitorima da “što prije dođu po svoj bager”.

– Gotovo je! Ćeraj bager – napisano je u opisu videa.

Ovo je prvi dan od 9. jula, kada su investitori dovezli bager u korito Une, a lokalci se digli na pobunu, da mještani Srba i Donje Suvaje mogu mirno popiti kafu i proveseliti se s prijateljima, a da ne moraju stražariti na prilazu Vrelu Une.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije