Protest u Banjaluci: Budućnost djece nije na prodaju, spremamo peticiju FOTO

Na Međunarodni dan mladih, 12. avgusta, u Banjoj Luci je održan protest građana zbog izmjena dijela Regulacionog plana u naselju Centar-Aleja.

“Budućnost djece nije na prodaju”, “Čike iz Grada, ne brišite našu školu i jedino igralište”, “Želimo planirano i obećano: školu i sportsko igralište. Ne nove zgrade!”, “Banjoj Luci nedostaje: 50 vrtića, 5 škola; Banja Luka ima viška: preko 10.000 stanova i gradi stanove na mjestu škole i vrtića”, “Od betona ugrađenog u “5 novih parkova” mogla se napraviti škola!”, neke su od parola sa ovog mirnog skupa koji je održan na tzv. trgiću kod MF banke, preko puta SD “Borik”.

Povod za protest je predložena izmjena Regulacionog plana „Centar-Aleja“, kojom se briše izgradnja osnovne škole, iako je njena izgradnja predviđena Prostornim planom i Nacrtom Urbanističkog plana, dok se objekat vrtića znatno smanjuje. Ove izmjene su uvrštene u dnevni red sjednice Skupštine Grada Banja Luka zakazane za 14. avgust.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Građani ističu da gradska administracija nije uvažila nijednu primjedbu stanara naselja u kojem živi oko 2.500 ljudi, među kojima su mahom mlađi bračni parovi sa djecom.

Aleksandar Jokić, stanovnik naselja Centar-Aleja, obratio se okupljenim građanima i naglasio da je izmjena Regulacionog plana suprotna nacrtu Urbanističkog plana i važećem Prostornom planu, koji predviđaju izgradnju škole i vrtića na toj lokaciji. Jokić je istakao da je riječ o posljednjoj slobodnoj parceli, te da izmjena RP-a nije u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju, jer se pri izmjenama mora voditi računa o javnom interesu. Pitao je kako je moguće da škola više nije javni interes, a zgrada jeste, te je pozvao na očuvanje postojeće regulacije kako bi se omogućila buduća gradnja škole.

“Ne tražimo da se išta mijenja, tražimo da se RP ne dira, da se ne uništava budućnost naselja i ovog dijela grada zbog ličnog, privatnog interesa”, jasna je poruka stanara koju je javno izgovorio Jokić.

Dragan Gazdić, takođe stanovnik Centar-Aleje, upozorio je na problem prenatrpanosti osnovne škole “Branko Ćopić”, u koju ide njegova djeca. Naveo je da je broj učenika u školi značajno porastao, što je dovelo do nastave u tri smjene i smanjenja kvaliteta obrazovanja.

“Naša djeca idu u tri smjene na nastavu, u drugu dolaze umorna i ne mogu da prate nastavu. To nam i nastavnici navode kao problem. Fizičko više nemaju nego što imaju, jer sala nije projektovana za taj broj djece”, podsjetio je Gazdić i najavio da će stanari organizovati peticiju za izgradnju škole i vrtića prema važećem Regulacionom planu.

Prethodno su stanari poslali brojne pisane primjedbe i aktivno su učestvovali u javnoj raspravi, a odbornike Skupštine Grada detaljno su upoznali sa ovom problematikom, te su ih upozorili na obavezu zastpanja interesa građana, a ne pojedinaca.

Podršku stanarima naselja Centar-Aleja su dali brojni građani iz drugih naselja, prije svega iz dijelova Grada u kojima su, takođe, predviđene izmjene regulacionih planova, odnosno gradnja višespratnica, a čemu se građani protive. Podršku su pružili i brojni aktivisti.

Stanar iz Borika poručio je danas da će nastaviti borbu za očuvanje zelenih površina u naselju, naglašavajući da Aleja Centar treba biti prepun drveća i zelenih površina, a ne samo betona, te da je trenutna situacija nehumana.

Mještanin ulice Frane Supila, koja se nalazi iza tržnog centra Delta, ističe da su đaci iz te ulice udaljeni 1800 metara od najbliže škole i da su se nadali izgradnji škole u Aleja Centar.

Podsjetimo, građani naselja Aleja Centar ranije su putem videa na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo novim nacrtom regulacionog plana. U opisu videa sugerišu da donosioci odluka sigurno nisu obišli naselje i da to mogu učiniti virtualno.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije