Ministri se nadaju da će BiH diplomatskim putem riješiti problem Trgovske gore

Foto: BUKA

Pres konferencija na temu Trgovske Gore održana je danas u Banjaluci. Govorilo se o odgovorima Bosne i Hercegovine na planirano skladištenje radiaktivnog otpada nepostedno sa granicom na BiH. O tome šta su naredni koraci Bosne i Hercegovine u narednom periodu nisu baš najjasnije predstavljeni posebno jer se sva nada predaje u rad timova koji su oformljeni prije nekoliko godina. 

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, rekao je da će imati mnogo posla u zaštiti naših interesa.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ovo što Hrvatska radi šteti interesima građana Republike Srpske i Federacije BiH. Hrvatska će nastaviti da ispod radara da rade na izgradnji ovog skladišta nukearnog otpada. Nažalost Ministarstvo vanjskih poslova BiH ništa nije radilo, a nadam se da će se to promijeniti. Kroz plan ekspertskog tima sve su usluge date pravnom i drugim timovima”, rekao je Košarac.

Dodao je da je njihovo primarno pitanje da zaštite 250 hiljada građana.

“Nećemo odustati od naše borbe. Cijenimo da Hrvatska ne odustaje, ali ne odustajemo ni mi. Mi od naših namjera nećemo odustati”, istakao je Košarac.

Na pitanje da li gubimo vrijeme, Košarac kaže da ne gubimo vrijeme.

“Svjesni smo da je ovo gorući problem. Tražimo identičan pristup iz Federacije BiH kao što se pristupa sa naše strane”, poručuje Košarac i dodaju da Hrvatska ne dostavlja informacije na vrijeme”, kaže Košarac.

Boris Vipotnik, ministar za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju u Vladi RS, rekao je da je pitanje opstanka Trgovske gore nije završeno.

“Borba BiH i RS još uvijek traje, a u narednom periodu borba će biti intenzivnija. Namjera Hrvatske je da se na granici sa drugom državom odlaže nuklearni otpad, a to nemamo nigdje na svijetu. Bez odlaganja moraju se više angažovati čitava diplomatsko-konzularna mreža i Ministarstvo vanjskih poslova”, rekao je Vipotnik.

Dodao je da vjeruje da će se ovo pitanje riješiti diplomatskim putem.

Pravni timovi formirani su prije četiri godine, a sada je obezbjeđeno milion KM za borbu vezano za ovaj problem. Više puta pisali smo o nejasnom radu pravnog tima, a sad nam ostaje jedino da vidimo šta će biti uradjeno u narednom periodu. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije