Aleksandar Trifunović: Imamo pravo na ovaj grad, ali što je još važnije, imamo i obavezu da radimo na tome da bude bolji

U kampanji koju su sami načinili prljavom, jedni i drugi konstatuju da je prljava. Kada se svjetla kamera ugase, saznamo da su se posvađana partijska braća jednoglasno i bratski dogovorila oko plijena

Kampanja za lokalne izbore u Banjaluci teče gotovo bez ikakvog učešća stanovnika najvećeg grada Republike Srpske u njoj, što je najbolja slika kako će izgledati postizborni period i implementacija rezultata, ili tačnije, podjela plijena – nazovimo stvari pravim imenom.

U kampanji koju su sami načinili prljavom, jedni i drugi konstatuju da je prljava. Kada se svjetla kamera ugase, saznamo da su se posvađana partijska braća jednoglasno i bratski dogovorila da se atraktivna zemlja u centru grada, tik pored zgrade Vlade RS, dodijeli investitoru u zamjenu za komad zemlje u prašnjavoj Česmi, gdje se 500 metara puta gradi kao kakva megastruktura u džungli, mjesecima.

Glavna forma kampanje sastoji se u prepucavanju naizgled zavađenih partija, pa ko šta uhvati i bez velikog stresa. Svakako će zajedno, kao što rade sada i nakon izbora, raditi u službi “investitora”, jer jedine investicije u nekad poznatom industrijskom gradu su besomučna izgradnja zgrada na svakom koraku i rasprodaja preostalog gradskog zemljišta.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Činjenica da ovaj region bilježi najveći rast temperature u svijetu za period 2023-2024 i da će naredni period, po svim pokazateljima, biti još gori, nameće pitanje funkcionisanja grada u vrelim uslovima, vodosnabdijevanja, električne i toplotne energije, te proizvodnje hrane na mnogo ozbiljniji način nego do sada. Ipak, ove teme i rješenja potencijalnih problema nisu u fokusu. Politika se bavi prepucavanjima, optuživanjima i podmetanjima. Treba biti iskren – ni sami birači ne postavljaju pitanja o problemima vezanim za život. Svako se sjeti da je političko biće tek kad problem zakuca na njihova vrata; dobar primjer je Kupusište.

Ljudi se dijele i šikaniraju po partijskim pripadnostima, stvarajući podijeljeno i politički potpuno atrofirano društvo, u kojem se za stvarne probleme, ekologiju i regulisanje urbanizma bore oni koji od same administracije nemaju nikakve koristi.

Skoro dvodecenijska vladavina SNSD-a u gradu je gomilala probleme i gurala ih pod tepih, za šta ova partija snosi najveću odgovornost. Međutim, ništa manju odgovornost ne snosi ni aktuelna vlast. Gradonačelnik Stanivuković je vlast dobio zahvaljujući povjerenju građana u njegovu borbu protiv SNSD-a i obećanjima da će biti bolje, transparentnije, bez tajkuna koji odlučuju umjesto vlasti. Obećanja da neće biti korupcije i nepotizma.

Četiri godine kasnije, grad je konačno dobio prijeko potrebna šetališta i gradske plaže pored Vrbasa, osvijetljen Kastel, nekoliko novih kružnih tokova i novu regulaciju saobraćaja, te započete projekte vodosnabdijevanja dijelova grada bez vode, što su stvari koje treba pohvaliti. Ali suštinski, uticaj investitora na strateške i ključne odluke koje se tiču stanovnika Banjaluke ostao je ogroman, presudan. Postao je još veći. Tajkuni se više i ne pominju kao takvi, sada su to ugledni investitori.

Suština je da nijedna partija ili pojedinac neće učiniti život u Banjaluci boljim samo zato što će dobiti više glasova. Ne, život će biti bolji kada se u organizaciju života u gradu uključi svaki stanovnik Banjaluke, aktivno kao da se radi o njegovoj kući. Jer Banjaluka jeste naša kuća, kuća svih nas u bukvalnom, a ne samo u vidu infantilne političke poruke na bilbordu.

Imamo pravo na ovaj grad, ali što je još važnije, imamo i obavezu da radimo na tome da bude bolji. Partije koje osvoje izbore treba da rade samo na tome – da služe toj ideji, da svima bude bolje. I da budu smijenjene ako nisu sposobne. To je sva logika izbora, kao i kod svakog drugog izbora – da nikad nećeš dva puta zvati majstora koji ti je nešto pokvario umjesto da popravi.

Najveći grijeh vladajućih partija je što tokom kampanje rade svjesno na stvaranju iracionalnog političkog okruženja distribucijom emocija visokog intenziteta, na koje osiromašeno i zbunjeno stanovništvo ne može reagovati racionalno i logično. Takav birač možda može donijeti glas, što i jeste glavna svrha ovakve prljave kampanje, ali ništa više od toga. Niti takav glasač može postati aktivan, niti takva partija može riješiti bilo koji ozbiljan problem.

Zato, kad vam ovi dođu predstavljati sebe i nudeći svakoga časa više, a da glasate za njih, pitajte ih konkretna pitanja, snimajte to što vam odgovaraju i podsjećajte ih svaki dan nakon izbora na data obećanja.

Upravo sada, dok traje kampanja, budite glasni, budimo aktivni, jer samo od toga koliko budemo glasni i aktivni zavisiće i slika budućnosti grada, kakvog želimo da vidimo.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije