Tim izbjeglica osvojio prvu olimpijsku medalju

Kada je Ngamba imala samo 11 godina, njena porodica se u potrazi za boljim životom iz Kameruna preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo


Tim izbjeglica, koji na Olimpijskim igrama gledamo od Rija 2016, ispisao je u nedjelju istoriju olimpizma

Kamerunska bokserka Cindy Ngamba (25) plasirala se u polufinale u kategoriji do 75 kilograma i time obezbijedila istorijsku medalju za Reprezentaciju izbjeglica, prvu u istoriji Olimpijskih igara.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ngamba je u četvrtfinalu bila bolja od domaće takmičarke, Francuskinje Davine Michel na bodove, jedoglasnom odlukom sudija.

Time ima bar bronzanu medalju.

U polufinalu je 8. augusta čeka duel sa bokserkom iz Paname Atheynom Bylon.

Kada je Ngamba imala samo 11 godina, njena porodica se u potrazi za boljim životom iz Kameruna preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo. Boksom je počela da se bavi sasvim slučajno, u jednom klubu u Boltonu.

A kako ni do danas, iako je prošlo 14 godina, nema riješen status državljanina koji bi joj omogućio da predstavlja Veliku Britaniju Ngamba ima uslove da nastupa za Reprezentaciju izbjeglica.

Ona je prošle godine postala prva bokserka u olimpijskom Timu izbjeglica koja je izborila mjesto u Parizu kroz kvalifikacije.

U Riju, kada smo prvi put gledali sportiste okupljene u Timu izbjeglica, bilo ih je desetoro. U Tokiju ih je bilo 29, a sada u Parizu njih 37.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije