Američki ministar odbrane povukao sporazum o priznanju krivice za optužene za napade 11. septembra

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin naglo je povukao sporazum o priznanju krivice za navodnog organizatora terorističkih napada 11. septembra 2001. godine i njegove saučesnike, te razriješio dužnosti nadzornika zaduženog za slučajeve nakon višegodišnjih napora da se postigne dogovor za zatvaranje slučajeva.

U iznenađujućem memorandumu koji je tiho objavljen u petak navečer, Austin je rekao da odgovornost za tako značajnu odluku “treba ležati na meni.” Samo dva dana ranije, Pentagon je objavio da je postigao sporazum o priznanju krivice s Khalidom Sheikhom Mohammedom, poznatijim kao KSM, i dvojicom drugih optuženih – Walidom Bin ‘Attashom i Hawsawijem – optuženih za planiranje napada.

Memorandum, upućen Susan Escallier, ovlaštenici za vojne komisije koja vodi vojne sudove u Guantanamu, rekao je da će ministar odbrane odmah povući njezinu ovlast u slučajevima i “rezervisati takvu ovlast za sebe.”

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Austin je rekao da povlači tri predraspravna sporazuma, koja su isključivala smrtnu kaznu za trojicu muškaraca.

Tužitelji u slučaju raspravljali su o mogućnosti sporazuma o priznanju krivice više od dvije godine, što bi izbjeglo dugotrajan suđenje zakomplicirano pitanjima o prihvatljivosti dokaza dobivenih tokom mučenja.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije