Pobjegli iz zemlje: Izrael za likvidaciju lidera Hamasa angažovao agente Iranske revolucionarne garde

Izraelska obavještajna služba Mossad angažovala je agente Iranske revolucionarne garde (IRGC) da postave eksploziv u teheranskoj rezidenciji ubijenog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, navodi se u izvještaju Telegrapha.

U izvještaju se navodi da je prvobitni plan predviđao atentat na Haniyeha kada je posjetio Teheran u maju kako bi prisustvovao sahrani predsjednika Ebrahima Raisija, ali dva iranska zvaničnika kažu za novine da je operacija prekinuta zbog velikog broja ljudi u zgradi i izgleda velike mogućnosti neuspjeha.

Britanski list navodi da su agenti ipak krenuli i postavili eksploziv u tri prostorije kompleksa, a kasnije napustili Iran. Oni su navodno detonirali bombe iz inostranstva.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Sada su sigurni da je Mossad unajmio agente iz sigurnosne jedinice Ansar al-Mahdi”, rekao je za novine zvaničnik Korpusa islamske revolucionarne garde, misleći na jedinicu zaduženu za zaštitu visokih zvaničnika.

Drugi zvaničnik IRGC-a rekao je da je to poniženje za Iran i veliki proboj sigurnosti.

“Još uvijek je pitanje za sve kako se to dogodilo, ne mogu to razumjeti. Mora postojati nešto više u hijerarhiji za šta niko ne zna”, dodaje zvaničnik.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije