“Nude nepostojeća softverska rješenja”: Stručnjak o kineskoj kompaniji sa kojom je Vlada Srpske sklopila TAJNI VIŠEMILIONSKI UGOVOR

Kompanija ELINC iz Kine sa kojom je Vlada Srpske potpisala tajni ugovor vrijedan čak 57 miliona maraka za nabavku softvera za digitalnu zaštitu u svim institucijama Srpske, uopšte nije poznata u IT sektoru, a njena softverska rješenja ne postoje na našem tržistu

Rekao je ovo za Srpskainfo Vladimir Cicović, stručnjak za računarsku bezbjednost komentarišući informaciju da je Vlada Srpske početkom juna ove godine potpisala ugovor sa pomenutom kineskom kompanijom, a nakon toga na njega je stavljena oznaka tajnosti.

Vijest o ovom ugovoru prvi je objavio portal Capital koji je naveo da je Vlada Srpske na ovaj način željela od javnosti sakriti “još jedno trošenje desetina miliona maraka na softver, kao i njegova namjena”.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Planirano je da se ovaj softver implementira u sve institucije u Srpskoj na rok od deset godina, a ELINC je posao dobio na osnovu prethodnog dogovora iza zatvorenih vrata, bez tendera i obavještavanja građana iz čijih će se džepova sve to platiti – pisao je ranije Capital.

Cicović u izjavi za Srpskainfo ističe da “niko nikad nije čuo za ovu kinesku kompaniju niti da nudi neko SOC ili bilo kakvo drugo riješenje.

– Sajt firme je urađen 2020. godine, a softverska rješenja ne postoje na našem tržištu. Čija je odluka bila da se plati 30 miliona evra za softver koji nema tehničku podršku za BiH i Republiku Srpsku i nije urađen po standardima (ISO, GDPR i slično) je dobro pitanje – kaže Cicović.

On dodaje da sajt ove kineske kompanije ima SSL sertifikat koji je istekao, pa je pitanje uopšte kakve IT timove imaju u istoj?

– Da su plaćali licence po 40 američkih dolara za 40.000 servera/mašina koje imaju državne firme, to bi koštalo 1.6 miliona evra (recimo kaspersky pro po 40 evra) ili bilo koje drugo AV/EDR rješenje. Nažalost, vode nas šarlatani u IT sektoru jer je upitno gdje i kome su ovi ljudi prezentovali bilo šta. Možda nekome ko nije nikada naučio smisao zaštite računara/interneta – zaključuje ovaj stručnjak za računarsku bezbjednost.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije