Šarović krivca za propast Programa reformi vidi i u EU: Nije baš bila fer prema BiH

Efekti sankcija Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) na vlast Republike Srpske, učinak državne koalicije u prvih godinu i pol, preslagivanje snaga nakon izmjena u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, litijumska groznica koja drma region, predstojeći lokalni izbori – teme su o kojima je u emisiji “Dan uživo” govorio bivši predsjednik SDS-a, Mirko Šarović.

Bosna i Hercegovina ostaje bez najmanje 70 miliona eura bespovratnih sredstava koje je trebala dobiti s početkom jeseni iz fonda predviđenog za Plan rasta za zapadni Balkan jer se bh. političari nisu uspjeli usaglasiti o programu reformi na kojem insistira Europska komisija.

Krivica za propast Programa reformi pala je na teret SDA. Pojedini smatraju kako je odgovorna i državna vladajuća koalicija. Mirko Šarović krivca pronalazi i u Europskoj uniji za koju kažeda  nije baš bila fer prema BiH.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ne upirem prst samo u kantone ili u jednu i drugu stranku. Ja mislim da su neki uvjeti koje su oni dali, ti uvjeti su u suštini i diranje u ustavne nadležnosti zemlje, a sto puta su ponovili da neće dirati u to”, kaže Šarović.

Dodaje da EU nije principijelna ni kada je u pitanju Ustavni sud BiH.

“Rekli su da vlasti trebaju poštovati odluke Ustavnog suda – ok – i treba Ustavni sud da se popunjava. I treba da se popuni, ja mislim da je to obaveza, ja se slažem s tim apsolutno, ali ne možete sada da birate kada je u pitanju Ustavni sud da namećete ili da tražite i uslovljavate samo s jednim, a zaboravili ste u onih 14 prioriteta koje ste vi proslijedili BiH i tamo ste lijepo napisali da je neophodno da se krene da Ustavni sud bude od domaćih stručnjaka i da strane sudije idu. Da su bili fer i korektni – ja mislim da je to na neki način bio i kompromis – da su uz ove uvjete stavili i ovaj uvjet gdje se kaže da BiH treba da otpočne proces za zamjenu stranih sudija sa domaćim sudijama, i onda bi možda lakše i ovo sve bilo prihvatljivo od aktera u BiH”, smatra bivši predsjednik SDS-a.

“BiH je kandidatski status dobila ‘onako'”

Osvrnuo se na učinak aktualne vlasti na državnom nivou. Na tvrdnje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da je ovo Vijeće ministara BiH mnogo uspješnije od prethodnih, Šarović odgovara:

“Ja misilim da je saziv Vijeća ministara BiH od 2014-2018. godine uradio epohalne stvari. On je pokrenuo mnogo toga, niko nam ništa nije poklanjao, niko nam ništa nije dao džabe, sve smo postigli, pregovarali – bili su teški pregovori – a što se tiče zakona, mislim da je doneseno i usvojeno možda i par stotina, ne znam tačno, među kojima je u samom finišu bilo i par europskih. Mnoge stvari smo podnijeli u Brisel i ispunili smo ih, niko nam to nije poklanjao, a mi znamo da smo kandidatski status dobili onako. Niti smo šta uradili, niti smo to zaslužili.”

Tek nedavno usvojen je budžet za ovu godinu. Vođeni su dugotrajni iscrpljujući pregovori, ne samo radi nekih strateških pitanja ili općeg interesa, kaže Šarović, nego i zbog ličnih interesa ili interesa određenih političkih struktura.

U budžetu će se, navodno, naći sredstva koja nedostaju da se za 100 miliona KM kupi zgrada za Uupravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjoj Luci. Komentirajući tužbalice predsjednika RS Milorada Dodika nad sudbinom svog kuma Mileta Radišića ,za kojeg tvrdi da je žrtva prema kojoj je učinjena velika nepravda te da mu to treba kompenzirati otkupom zgrade, Šarović kaže:

“Mislim, da je prava država, upravo zbog ovih silnih afera i priča oko ove zgrade apsolutno u bilo kojoj kombinaciji ne bi trebalo uzeti za neki dom ili neki prostor za UIO. Ona bi trebala biti prekrižena apsolutno u bilo kojoj kombinaciji. Država da se odmakne od toga, mislim da bi to bilo najispravnije. Sve ostalo je već viđeno. Ako se uzme ponovno ta zgrada za UIO u tom postupku koji slijedi, ja mislim da bi to bio veliki skandal.”

O Miloradu Dodiku i američkim sankcijama

Američke sankcije napravile su mnogo problema Miloradu Dodiku koji je u međuvremenu odustao od sporazuma o razdruživanju. Ni SNSD nije blokirao usvajanje državnog budžeta. Pojedini smatraju da je to znak da Dodik mijenja svoj odnos prema međunarodnoj zajednici i partnerima u vlasti. Šarović misli da mu se sprema eliminiranje sa političke scene.

“Mislim da je u nekom ranijem periodu na neki način već donesena odluka da se trebaju primijeniti sve mjere kako bi se eliminirao Dodik sa političke scene, možda i SNSD. Nemam dokaze za to, ali sve ukazuje na to da se ide ka tome i mislim da tu povratka nema. Bilo kakvo popuštanje sada koje je vidljivo, mislim da neće utjecati na ili imati bilo kakvog efekta”, pojašnjava.

Vidljivo je, kaže, da posljedice sankcija ne trpe samo pojedinci nego i cijela RS.

“Mislim da će se to produbljivati i predviđam zaista loše scenarije koji će nastupiti u narednim mjesecima. Mislim da neke plaće budžetskih korisnika već kasne. Mislim da RS više nema mogućnosti za zaduživanje”, smatra Šarović.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije