MJEŠTANI BANJALUČKIH NASELJA OČAJNI: “Isključiti vodu u 21. vijeku je krajnje nehumano”

Već četiri sedmice u Banjaluci traje vanredno stanje zbog nestašice vode, što izaziva ogorčenje i ljutnju među mještanima pogođenih naselja. Stanovnici Dragočaja, Prijakovaca, Mišin Hana, Potkozarja, Gornje i Donje Piskavice te Verića nemaju vodu po 26 čak i 48 časova.

Iz Vodovoda i Gradske uprave stiglo je nekoliko apela za smanjenje potrošnje vode, no mještani se pitaju zašto kvarovi na vodovodnoj mreži nisu preventivno otklonjeni, čime bi se  osigurala stabilnija opskrba vodom.

Isključiti vodu u 21. vijeku je krajnje nehumano. Ne možemo ni ličnu higijenu održavati. Pojedini mještani se tuširaju na autopraonicama. Da li je u pitanju šala ili ne, nije ni bitno, ali to najbolje oslikava u kakvim uslovima živimo“, kaže Ana iz Dragočaja, naglašavajući da je ovo treća godina zaredom s problemima u vodosnabdijevanju.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Slično nam govore i mještani Prijakovca. “Svi smo vidjeli kakve su ekstremne vrućine bile proteklih dana, a mi bez vode. Ljudi strahuju za svoje zdravlje,” ističe Mile Radić.

Aleksandar Šibarević, predsjednik Saveta MZ Donja Piskavica, dodaje da su česme u Piskavici suhe već 10 dana.

Zbog ovih problema, mještani su već dva puta organizovali proteste, a prošle nedjelje su zaustavili i saobraćaj na glavnom putu.

Za večeras u 18 časova planiran je sastanak mještana sa gradonačelnikom i predstavnicima Vodovoda.

Kažu da očekuju rješenje ili će ponovo krenuti sa protestima i blokadom puteva.

Iz Vodovoda a.d. Banjaluka su juče obavijestili javnost da je menadžment preduzeća održao strateški sastanak sa stručnjacima kako bi analizirali stanje i razmotrili mogućnosti prevazilaženja izazova u vodosnabdijevanju sjevernog dijela grada. Prema njihovom saopštenju, odlučeno je da se pokuša akumulacijom vode u trajanju od 30 časova osigurati kvalitetnije snabdijevanje vodom, s time da će niže zone imati vodu gotovo cijeli dan, dok će više zone imati vodu nešto kraće.

“Jedino je na ovaj način, akumulacijom od 30 časova, moguće izbiti vazdušne čepove koji se stvaraju u sistemu. Do sada smo akumulacijom od 12 časova imali vode za niže krajeve, ali nije bilo dovoljno pritiska da probije vazdušne blokade, koje su ometale normalan protok. Vjerujemo u ovaj plan, a svi stručnjaci će biti na sistemu i pratit će situaciju,” navedeno je u saopštenju.

Mještani pogođenih naselja s nestrpljenjem očekuju rezultate sastanka i konkretne mjere koje će osigurati redovno snabdijevanje vodom, a njihove svakodnevne aktivnosti vratiti u normalu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije