Uvozimo prekomjerne količine, a istovremeno se baca 500.000 TONA HRANE GODIŠNJE

BiH konačno dobija prvi popis poljoprivrede na svojoj teritoriji nakon više od šest decenija, a u prilog tome govori podatak da je Savjet ministara BiH, na prijedlog Agencije za statistiku, usvojio Akcioni plan za pripremu, sprovođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023-2026. godine.

Popis poljoprivrede na terenu planiran je od 1. oktobra do 15. decembra 2025. godine.

Iz Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske rekli su da su u četvrtak na sjednici Savjeta ministra BiH usaglašeni stavovi predstavnika tri statističke institucije, čime su stvoreni neophodni uslovi za sprovođenje popisa poljoprivrede.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske, ističe da su i poljoprivrednici uvijek tražili da se uradi popis, da se, kako kaže, vidi čime se raspolaže.

-I da shodno tome i potrebama možemo planirati svoju proizvodnju. Bitno je da popis bude odrađen u što kraćem periodu, da bude odrađen objektivno – rekao je Marinković

Ističe da, sa druge strane, ukoliko budemo uredili spoljnotrgovinsko poslovanje i zaštitili domaću proizvodnju, na način da, ukoliko ono što domaći poljoprivrednici proizvedu u dovoljnim količinama, mogu plasirati na vlastito tržište.

-A da ono što nam nedostaje uvozimo u onim količinama koje nam nedostaju, a ne prekomjerne količine i da se istovremeno u BiH baca 500.000 tona hrane godišnje. Džaba će nam biti taj popis onda – poručio je on.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, poručuje da je sramota što u posljednjih šest decenija nije sproveden ovaj popis.

-Popis je trebao biti i ranije, da znamo čim raspolažemo, šta imamo i prema tome da se rade i programi i pravilnici kako bi poljoprivrednici lakše dolazili do EU sredstava – rekao je Bićo za Nezavisne novine.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije