Biden je rekao da ga samo ‘Bog’ može natjerati da se povuče, a onda je došla Nancy Pelosi

Početkom mjeseca, američki predsjednik Joe Biden  rekao je da će se povući kao demokratski kandidat samo ako se “Svemogući Gospod” pojavi i kaže mu da to učini.

Ipak, u nedjelju je Biden – suočen sa sve većim brojem demokratskih zastupnika koji su ga pozivali da izađe iz izborne utrke – odustao od izbora i podržao potpredsjednicu Kamalu Harris.

Iako se već sedmicama nagađalo o Bidenovim planovima nakon njegovog lošeg nastupa u debati prošlog mjeseca, njegova odluka je ipak iznenađujuća, imajući u vidu da je ranije insistirao na tome da će nastaviti s utrkom za ponovni izbor.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Veteran američke politike tokom više od 50 godina, Biden je prebrodio mnoge oluje, kao malo koji drugi kandidat u modernoj američkoj istoriji.

Ali naišao je na sebi ravnu u bivšoj predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je i dalje možda najvažniji politički strateg Demokratske stranke, uprkos tome što je početkom prošle godine prepustila svoju vodeću ulogu.

Pelosi je predvodila demokratsku većinu u Zastupničkom domu od 2007. do 2011. i od 2019. do 2023., pobijedivši u ključnim dijelovima zemlje. Uz Pelosinu legendarnu sposobnost za pridobijanje glasova u Domu, ona ima i nevjerovatnu sposobnost da osjeti kad su kandidati u nevolji u svojim okruzima.

A u podacima iz više anketa Biden je nastavio zaostajati za Trumpom nakon debate. Dinamika za koju se Biden nadao da će se preokrenuti jednostavno se nije promijenila.

Pelosi je privatno rekla Bidenu i nekolicini kolega da joj je nevjerovatno teško vidjeti dalji put za njegovu kandidaturu, piše The New York Times. Takođe je navodno radila iza kulisa kako bi ga natjerala da odustane. Njen uticaj je bio toliko značajan da ju je sam Biden smatrao “glavnim podstrekačem” situacije, kako piše The Times .

Takođe je gostovala u MSNBC-jevom “Morning Joe” (jedan od Bidenovih omiljenih programa) i rekla da je na njemu da odluči želi li ostati u utrci, iako je on već jasno i više puta rekao da ostaje u trci. Primijetno je da nije izričito podržala Bidena u intervjuu i rekla je da “vrijeme ističe” da donese odluku, koju je on već bio donio.

Njene izjave i zakulisni manevri nesumnjivo su dali njenim demokratskim kolegama u Kongresu pokriće koje im je bilo potrebno da pozovu Bidena da se povuče.

Pelosi je u potpunosti odana instituciji Demokratske stranke.

Radila je s Bidenom decenijama i pomogla je u provođenju ključnih zakona poput dvostranačkog zakona o infrastrukturi i Zakona o smanjenju inflacije kroz Zastupnički dom. Kad je Biden bio potpredsjednik tokom mandata Baracka Obame, učinila je isto poguravši Zakon o poštenim platama i Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj njezi kroz Kongres i do predsjednikovog stola.

Pelosi je dugo hvalila svoju čvrstu saradnju s Bidenom.

Ali stanje predsjedničke kampanje 2024. bilo je kritična raskrsnica s kojim se Pelosi morala suočiti.

Znala je da je Bidenova popularnost nastavila padati u anketama nakon debate u junu. Demokrate iz neopredijeljenih okruga jasno su joj prenijeli svoju zabrinutost u vezi s njegovom pozicijom.

Pelosi, koja je oduvijek poznata po svojoj otvorenosti, nije slučajno vodila Klub demokrata u Zastupničkom domu 20 godina.

Povlačeći se iz utrke i podržavajući Harris da ga naslijedi, Biden je uradio ono što su mnoge demokrate očekivale i ranije tokom njegovog mandata. 

Time je i pokazao i koliku moć ima Pelosi, čiji uticaj i dalje duboko oblikuje Demokratsku stranku, piše Business Insider.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije