“Zbog vlasti i par fotelja”, trojka predala HDZ-u Ustavni sud BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) se oglasila nakon sjednice Komisije za izbor i imenovanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je Marin Vukoja potvrđen kao jedini kandidat za izbor u Ustavni sud BiH.

Kako su rekli iz SDA, riječ je o potezu koji bi mogao imati teške posljedice po Bosnu i Hercegovinu.

“Odluka članova Komisije za izbor i imenovanje iz vladajuće koalicije da pred Predstavnički dom Parlamenta FBiH dostave ime samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja izuzetno neodgovoran potez, koji sasvim sigurno može imati teške posljedice po Bosnu i Hercegovinu i zaštitu njenog ustavnopravnog poretka”, kažu iz SDA.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodali su “grubo prekršena prava zastupnika da biraju sudije Ustavnog suda BiH sa liste uspješnih kandidata”.

“Umjesto toga im se nameće potvrđivanje kandidata po diktatu HDZ-a. Poražavajuće je da su predstavnici “Trojke” u lobiranju za izbor Vukoje glasniji i od samog HDZ-a.

Izborom Marina Vukoje kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH zastupnici stranaka „Trojke“ su grubo prekršili vlastita obećanja o meritokratiji, depolitizaciji pravosuđa i potrebi izbora sudije između više kandidata”, rekli su.

Iz SDA kažu da “ovakav potez može biti koban po interese države Bosne i Hercegovine.”

“Posebno je poražavajuća činjenica da zbog pozicija u vlasti i vlastitih fotelja „Trojka“ uporno srlja u namjeri da HDZ-u preda poziciju u Ustavnom sudu BiH, sa koje se štiti država od sve učestalijih napada na ustavnopravni poredak

Pozivamo zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da umjesto stranačkih i ličnih interesa konačno izaberu interese države Bosne i Hercegovine, te da odbace ovakav prijedlog Komisije za izbor i imenovanje.

Ako su njihovi stranački šefovi servilni i imaju dug prema HDZ-u, zastupnici “Trojke” to ne moraju biti. Svaki od njih pred građanima pojedinačno snosi odgovornost za vlastito glasanje”, saopštili su iz SDA.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije