Ustavni sud BiH danas razmatra važne odluke, koji se tiču Republike Srpske. U sudu nema sudija iz Republike Srpske

Zahtjev Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti (“Službeni glasnik Republike Srpske” broj 16/23).

Podsjetimo, Bećirović je u februaru prošle godine podnio zahtjev da Ustavni sud BiH utvrdi da li je Zakon o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionirsnje javne vlasti u Republici Srpskoj a sukladan Ustavu Bosne i Hercegovine, člankom II. Aneksa II Ustava BiH, i nizom konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje ovaj entitet nije izvršio.

 Zakon o nepokretnoj imovini koje se koriste za rad javnih vlasti je stupio na snagu 28. februara 2023. jer je objavljen u Službenom glasniku RS, iako je Kristijan Šmit dan ranije suspendovao ovaj zakon.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

To je i razlog zbog koga je Bećirović ponovo zatražio ocjenu ustavnosti ovog zakona na današnjoj sjednici Ustavnog suda BiH.

U Ustavnom sudu BiH trenutno nema ni jednog sudije iz Republike Srpske.

Ured visokog predstavnika (OHR), povodom popunjavanja jednog od upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH, podsjetio je vlasti na svim nivoima u BiH na njihovu obavezu da se osigura nesmetan rad Ustavnog suda BiH u punom kapacitetu, u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručeno iz OHR-a povodom imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Kako ističu, nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem je osnovna garancija vladavine prava i demokratije.

-OHR očekuje od vlasti RS da učine isto i ispune svoju obavezu prema Ustavu BiH tako što će imenovati preostale sudije Ustavnog suda. Ne postoji nijedan argument protiv toga – podvlače iz OHR-a.

Podsjećanja radi, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sinoć je Marin Vukoja izabran na poziciju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. To je odlučeno na osnovu 51 glasa za, 38 protiv i bez sudržanih.

Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma.

Podsjetimo, Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Narodna skupština neće imenovati sudije u Ustavni sud BiH da bi tamo bili samo ukras.

“Zbog čega bismo sada imenovali sudije kad smo svjedoci potpuno nezakonitog mijenjanja pravila bez učešća bilo koga iz Republike Srpske. Ako su oni već rekli da mogu sve da rade bez sudija iz Republike Srpske, pa zašto da ih mi imenujemo da tamo pale i gase klima-uređaje”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je struktura Ustavnog suda BiH narušena od Federacije BiH, visokog predstavnika i nekoliko moćnih ambasada, koji su mijenjali Dejtonski sporazum i zloupotrijebili dejstvo aneksa četiri i deset.

“Znamo ko je kriv za krizu u BiH. Trude se da izbace Srpsku iz BiH, ali Republika Srpska se može izbaciti samo sa njenim narodom, Ustavom i teritorijom, bez toga ne može”, poručio je Stevandić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije