Dragušić otkrio koliko zarađuju zdravstveni radnici u Republici Srpskoj

Aleksandar Dragušić, zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i predsjednik Sindikalne organizacije JZU UKC RS koja broji preko 900 članova, reagovao je na posljednje podatke Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojima je prosječna neto plata u sektoru zdravstva i socijalne zaštite u aprilu iznosila 1.617 KM. Dragušić je izjavio da su podaci tačni, ali da od toga treba oduzeti naknadu za topli obrok koja iznosi 220,88 KM i 1/12 regresa od 39,87 KM, koji su uračunati u ovaj prosjek.

Stvarna prosječna plata u zdravstvu je 1.356 KM

“Našom kalkulacijom dolazimo do toga da je realna prosječna osnovna plata u oblasti zdravstva i socijalne zaštite 1.356,25 KM, jer su i topli obrok i regres uračunati u ove statističke pokazatelje, što i dalje znači da su generalno zaposleni u ovim oblastima neadekvatno plaćeni. Ako uporedimo podatke iz februara i aprila, možemo vidjeti da je prosječna plata porasla za nekih 80-100 KM, ali to nikako nije rezultat generalnog povećanja plata svih zdravstvenih radnika, nego isključivo posljedica porasta najniže plate, odnosno njenog adekvatnog obračuna i isplate različitih stimulacija u pojedinim zdravstvenim ustanovama,” kazao je Dragušić za BUKU, dodajući da se najniža plata od aprila adekvatno obračunava u svim zdravstvenim ustanovama, a na osnovu inicijativa sindikata, sa čim su zadovoljni.

Plate zdravstvenih radnika ispod ili minimalno iznad prosjeka

Iz navedenog izvještaja Zavoda za statistiku Republike Srpske, podvlači, možemo vidjeti da je prosječna neto plata isplaćena u aprilu 2024. godine u Republici Srpskoj iznosila 1.400 KM. Stoga postavljam samo jedno pitanje ministarstvu i Vladi Republike Srpske- Kako adekvatno liječiti stanovništvo Republike Srpske, ako su zdravstveni radnici plaćeni ispod ili minimalno iznad prosječne plate?

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

On je ponovo naglasio da je 70% zdravstvenih radnika na rubu egzistencije, te da Republiku Srpsku svakim danom napušta sve veći broj stručnog medicinskog kadra, te da je fokus odlaska bio u najvećem broju vezan za medicinske sestre i tehničare, a da u 2024. godini imamo značajan problem sa odlaskom mladih ljekara. Poseban problem je u ruralnim opštinama, veći centri će možda i moći iskompenzovati ovaj odlazak, dok je u ruralnim i rubnim opštinama, smatra on, ovaj problem ireverzibilne prirode i da je tu situacija bespovratna.

Sindikat aktivno djeluje na terenu

Dragušić ističe da je Samostalni sindikat 7 dana sedmično na terenu i u komunikaciji sa radnicima, te da sprovode niz aktivnosti koje imaju za cilj procjenu situacije i aktivnosti koje su vezane za izmjene Kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, te reviziju posebnih kolektivnih ugovora s ciljem unaprjeđenja i adekvatnijeg definisanja prava radnika. Takođe tu su i aktivnosti koje imaju za cilj izmjene akata o procjeni rizika na radnom mjestu i primjenu istih.

Hitno povećanje plata i nove sistematizacije

U zahtjevu iz aprila mjeseca, podsjeća, tražili su od predsjednika Vlade Republike Srpske hitno povećanje plata za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva kroz značajne izmjene Odluke o cijeni rada, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor. Takođe ističe da su potrebne nove sistematizacije u zdravstvenim ustanovama, a kao pozitivan primjer ističe situaciju u JZU UKC RS, gdje su naišli na uvažavanje zahtjeva sindikata i ušli u značajne izmjene sistematizacija i Akta o procjeni rizika na radnom mjestu.

Značaj jedinstva sindikata u djelovanju

Dragušić je izrazio podršku Samostalnog sindikata zahtjevima ostalih sindikata, te apostrofirao značaj jedinstva u djelovanju prema resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske. “Naši zahtjevi su slični, svi sindikati koji djeluju u oblasti zdravstva su uputili inicijative resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske. Poklapanja u zahtjevima sindikata u zdravstvu su 90%, što je dokaz da smo svi realno analizirali situaciju u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, te djelovali na svoj način različitim inicijativama i dopisima, što može biti odlična polazna osnova za zajedničke aktivnosti. Za sada nismo koliko vidim dobili neke konkretne odgovore od Vlade i ministarstva, neki se pravdaju neupućenošću, poput ministra finansija, a Vlada po našim informacijama lopticu prebacuje na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, i tako u krug. Mislim da je situacija jasna i jasno je ko je nadležan,” jasan je Dragušić.

Mogući sindikalni protesti

Što se tiče Samostalnog sindikata, kaže, da strpljenje odavno izgubili, ali da ostavljaju još uvijek minimum prostora za kolektivno pregovaranje, a ako ono izostane i ako ne bude urgentno, sa jasnim rješenjima, tražiće podršku i ostalih sindikata za dalje sindikalne akcije. “Ako podrška izostane, jasno ćemo prezentovati ko su odgovorni, pa i u sindikatima, jer se jasno zna šta su naši zadaci i koje metode imamo na raspolaganju, a ako ne radimo kako treba, onda je na članovima da nas kazne, jer zašto davati podršku, a ako hoćete pošteno i 1% svoje plate za članstvo u sindikatu nekome ko neadekvatno štiti prava radnika – članova sindikata. Vremena odavno više nemamo, a samostalno ni jedan sindikat neće uspjeti donijeti one benefite radnicima koje zaslužuju i koji su opet minimum za one elementarne životne potrebe, bar djelomično dostojne profesije koju obavljamo,” poručuje na kraju razgovora za BUKU Dragušić.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije