Hrvatska među prvima na udaru, stižu upozorenja: „Ovo je početak kraja ljetovanja na Mediteranu“

Popularne turističke destinacije na Mediteranu imaju velikih razloga za brigu. Prema nekim prognozama, ovaj dio Evrope u koji spada i susjedna Hrvatska dostići će temperature Dubaija u avgustu.

Svi znakovi upućuju na to da će do kraja ovog vijeka popularnost Mediterana kao odredišta za ljetnji odmor pasti i to zbog velikih vrućina, zbog kojih će ovaj dio Evrope biti poput Dubaija u avgustu – prevruć da moglo da se podnese, piše britanski list The Telegraph.

Ovakav razvoj događaja već je krenuo, a vidljivo je to i na primjeru Grčke koja je u posljednje dvije nedelje doživjela najraniji toplotni talas. U dijelovima Katalonije je tokom Uskrsa na snazi bila redukcija vode zbog rekordne suše, a na Siciliji, gdje je 2021. godine izmjereno rekordnih 48,8 stepena Celzijusa, ovih dana pojedini turistički smještajni objekti morali su da odbijaju goste zbog nestašice vode.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Neki tvrde da je Evropa uvijek doživljavala sezonske tolotne talase, ali oni ipak nisu bili tako vrući, niti tako česti. Prema Copernicus Climate Change Service-u (C3S), od 2000. je zabilježeno 10 najtoplijih godina. Prošle godine su temperature u cijeloj Evropi bile jedan stepen iznad prosjeka.

Piter Stot, bivši voditelj Met Office-a za praćenje klime, predviđa da će temperature u Evropi uskoro preći prag od 50 stepeni Celzijusa.

„Prvo će se to dogoditi blizu Mediterana gdje je uticaj vrućeg vazduha iz Sjeverne Afrike najjači“, rekao je.

Rouzi Mamat, doktorantkinja i stručnjakinja za meteorologiju na Univerzitetu Reading, kaže kako bi ovo ljeto moglo da donese još rekordnih temperatura. Rastom temperatura najugroženija će biti južna Evropa.

Stopa smrtnosti povezana s vrućinom u Evropi porasla je 30 odsto. Duža, toplija i sušnija leta takođe uzrokuju suše, koje utiču na poljoprivredu i proizvodnju hrane, oštećuju infrastrukturu i uništavaju staništa. Sredozemno more se zagrijava brže od globalnog prosjeka, a predviđa se da će do 2100. porasti i do jednog metra.

Mediteranske zemlje zbog toga bi trebale da budu zabrinute. Ta se domaćinstva, naime, uveliko oslanjaju na turizam, on čini 19,6 posto BDP-a u Hrvatskoj, 18 posto u Grčkoj, 12 posto u Španijj, a 10,5 posto u Italiji .

Odmarališta širom Alpa zbog male količine snijega su finansijski patila, a onda su počela da se okreću prema modelu ljetnjeg turizma. To znači više wellness opcija, više turizma za posmatranje zvijezda, više kulturnih festivala i tako dalje.

Takođe, možemo da očekujemo ​​da će se produžiti sezona, pa će i sredina maja i oktobra postati popularniji periodi odmora. Neke kompanije već prilagođavaju svoje kalendare.

„Više ne organizujemo planinarska putovanja u Španiji i Portugalu tokom najtoplijih mjeseci jula i avgusta, a dodali smo više izleta ivan sezone u aprilu i oktobru kako bismo ljudima olakšali izbjegavanje ekstremnih temperatura. Takođe smo dodali zimska putovanja u mjesta poput Grčke i Hrvatske“, rekao je Radek Novak iz Interpid Travela, a prenosi Dnevnik.hr.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije