Sastanak novinara i poslaničkih klubova u NSRS o kriminalizaciji klevete: Ni vladajućim se taj nacrt toliko ne sviđa, ali će ga ipak usvojiti…

“Ovo je Nacrt protiv neistomisljenika”, rekao je na početku sastanka Siniša Vukelić, ispred Kluba novinara Banjaluka. 

Dodao je da se u Republici Srspkoj donosi ovakav zakon koji će biti ozbiljna prepreka prema EU. 

“Ne trebamo uzimati rješenja koja su loša. Svi ste čitali naše argumente”, rekao je Vukelić i otvorio diskusiju.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH rekla je da u Republici Srpskoj već imamo zakonski definisanu klevetu i niko nije objasnio zašto je potrebna kriminalizacija uvrede i klevete.

“Sam procedura donošenja Nacrta je izigrana, jer u obrazloženju stoji da je Nacrt već bio objavljen. Druge zemlje imaju potpuno drugačije pravne sisteme, a postoje i preporuke da se ide prema dekriminalizaciji klevete. Cijela inicijativa je izazvala brojne reakcije i napade na novinare. Mozete misliti šta će biti ako se ovo usvoji”, poručila je Ivana Korajlić.

Sandra Gojković Arbutina, urednica Nezavisnih novina, rekla je da se ovaj Nacrt ne odnosi samo na medije, oni se odnose na svakog pojedinca.

“Daje se moć svakome ko ima bilo kakav uticaj na pravosuđe. Ulazimo u širu opasnost. Ovo je stvar svake osobe koja živi na ovom prostoru. Da li ste toga svjesni”, poručuje Goković Arbutina.

Slobodan Popadić iz Blica kaže da vjeruje da su svi u Narodnoj skupštini čuli brojne analize zasto su izmjene Krivičnog zakona nepotrebne.

“Mislim da je loš da se Nacrt usvoji, jer je mnogo toga lošeg u njemu. Zamislite kakav bi ti prijedlgo bio ako bi pola stvari bilo izbrisano. Ovdje nas ubjeđuju da nema loše namjere. Moguće, ali nemamo razlog da vjerujemo da te namjere nema ukoliko uzmemo u obzir šta se sve dešavalo u proteklom periodu”, rekao je Popadić.

Aleksandar Trifunovic, urednik portala BUKA, rekao je da su njemu i njegovom kolegi Morači oštećeni automobili.

“Neko je to uradio u 15 do 10, bez ikakvog straha. Taj snimak je uznemirujućeg sadržaja zbog načina kako je to urađeno”, poručio je Trifunović.

“Svi se slažemo da je medijski prostor zatrovan, ali ste izabrali pogrešno oružje. Odakle dolazi tolika mržnja i kleveta? Jedan su tradicionalni mediji, a drugi sa interneta, sa portala koji su bez impresuma.To se rješava zakonom o transparentnosti medija.Kriminalizacija ima pravo da ulazi u redakcije da zapljenjuje računare. Slažemo se da ima problema ali se to ovim ne rješava”, rekao je na sastanku Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka i urednik portala Capital.ba.

Novinar Vladimir Kovačević izrazio je sumnju u dobru namjeru predlagača zakona.

Saša Grbić, Pokret za državu, rekao je da je njegov stav da osuđuju napade na novinare i smatraju da je ovakav Nacrt koji ide u skupštinsku proceduru neprihvatljiv.

“Novinari su digli prašinu, a ovim su ugroženi svi građani. Ovo bi trebalo biti povučeno”, poručuje Grbić.

Srđan Todorović iz Socijalističke partije rekao je da oni ne predlažu zakon.

“Mi smo došli da čujemo vašu argumentaciju i nismo morali doći. Došli smo da čujemo i jednu i drugu argumentaciju. Da jesmo društvo jednog lica ne bismo bili ovdje. Ovo ne bi bio prvi propis koji je značajno promijenjen. Ja hoću da vi vidite kako ovo izgleda sa ove strane, nema nikakve ljutnje, sa mnogim od vas se privatno družim”, poručio je Todorović.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Igor Crnadak kazao je da je u pitanju “povratak na velika vrata verbalnog delikta”.

“Ovdje imate dvije temeljne stvari koje ugrožavaju čitavo društvo. Nisu u pitanju samo novinari, već svi. Možete stradati na nekom dječijem rođendanu gdje ćete ispričati neku pošalicu, gdje će vas neko prijaviti i možete dobiti kaznu od nekoliko desetina hiljada maraka. Stvara se bukvalno neka vrsta zaštitnog štita oko funkcionera da ih ne možete čak ni pogledati, a kamoli reći. Ovo je povratak na velika vrata verbalnog delikta”, smatra Crnadak.

“Predlažem SNSD i njihovim koalicionim partnerima da se ova priča danas skine sa dnevnog reda Kolegijuma”, rekao je Crnadak.

Igor Žunić iz SNSD-a kazao je da je “uvijek spreman za dijalog sa novinarima i predstavnicima NVO, da sasluša za i protiv”.

“Cijenim profesiju novinara. Cilj zakona kako sam ga ja razumio je prije svega čišćenje prljavog medijskog prostora i ne znam je li ovo pravi način. Pitanje je zašto nisu novinari krenuli sa tom inicijativom da se donesu zakoni o informisanju? Onda dolazimo do situacije da imamo te portale – portaloide. Apsolutno sam na strani kvalitetnog medija”, kazao je Žunić, ali je na kraju ipak potvrdio stav lidera svoje stranke Milorada Dodika.

“Što se tiče SNSD-a, mi ćemo podržati ovaj nacrt, kao i javnu raspravu najmanje 60 dana. Ne mislim da su ovo idealna rješenja, lično. Budućnost će sigurno reći u kojem pravcu će ići tekst nacrta.”

Zagorka Grahovac iz Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića je kazala da će tražiti da se nacrt spornog zakona odbaci.

“Ja ću tražiti da se nacrt odbaci, mislim da mi jesmo dužni ovdje da budemo. Stav Liste za pravdu i red je takav da ćemo se potruditi da se ovo zakonsko rješenje odbaci. Imamo psihijatre koji pišu nalaze da su političari pretrpjeli određenu štetu. Kazne i do 5000 su prevelike.”

U Republici Srpkoj najavljena je izmjena krivičnog zakona u Republici Srpskoj kojim bi kleveta bila označena kao krivično djelo. Ovim izmjenama zakona protive se mnoge medijske kuće i nevladine organizacije.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije