Uslovi korištenja

USLOVI I PRAVILA KORIŠĆENJA SADRŽAJA NA SAJTU MAGAZINA BUKA

I OPŠTE ODREDBE

  1. Internet adresa i vlasništvo
    Uslovi i pravila koji su navedeni ispod se odnose na sajt Magazina Buka, čiji je osnivač i izdavač Centar za informativnu dekontaminaciju mladih Banja Luka, koji se nalazi na internet adresi/domenu https://6yka.com/, a koju/koji po odobrenju koristi Centar za informativnu dekontaminaciju mladih (u daljem tekstu: CID) i Magazin Buka (u daljem tekstu: Buka).
  2. Sadržaj i odgovornost
    Sadržaj koji se nalazi na ovom sajtu ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao lični savjet, pomoć ili usluga. CID i Buka se odriču bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na dio ili cjelokupan sadržaj ovog sajta.
    Prije ili nakon korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili nečinjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savjete od strane stručnih lica iz određene oblasti na koju se problem odnosi, a u skladu sa specifičnostima određenog slučaja i problema.
  3. SSL
    Ovom sajtu se pristupa preko SSL protokola. SSL je akronim za Secure Sockets Layer i predstavlja bezbjedonosni protokol komunikacije na internetu. Protokol funkcioniše po klijent-server modelu. Klijent je strana koja inicira sigurnu komunikaciju, dok server odgovara na zahtjev klijenta. Svrha je da omogući šifrovanu komunikaciju direktno između korisnika i verifikovane lokacije, što prenos osjetljivih informacija čini bezbjednijim.
    Internetske stranice koje su obezbjeđene sa SSL protokolom imaju https:// (Hypertext Transfer Protocol Secure) u svojoj URL (Uniform Resource Locator) adresi, pa je tako i ovaj sajt dostupan preko adrese: https://6yka.com/.
    II PRENOŠENJE TEKSTOVA
  4. Slobodno prenošenje tekstova uz naznaku autorstva
    Prenošenje bilo kojeg teksta sa našeg sajta je slobodno i nema potrebe za traženjem odobrenja, osim ukoliko odobrenje nije potrebno od strane treće strane (npr. od određenog medija koji je prvi objavio izjavu).
    Jedine obaveze za onog ko prenosi tekst su označavanje imena autora i naznačavanje izvora sa kojeg je tekst uzet (a to je ovaj sajt) i isticanje hiperlinka za pristup izvoru (ovom sajtu ili tačnoj adresi teksta).
    Označavanje autorstva (označavanje imena autora i izvora sa hiperlinkom) se mora uraditi na početku ili na kraju teksta, s tim da se označavanje imena autora mora uraditi na početku ili prije samog teksta, a označavanje izvora sa hiperlinkom može se staviti na početak ili kraj teksta.
    III AUTORSKA PRAVA
  5. Autorska prava autora na sajtu
    Tekstovi koji se nalaze na sajtu se mogu slobodno (isključivo nekomercijalno) dijeliti na internetu, snimati, umnožavati ili na bilo koji drugi način reprodukovati uključujući fotokopiranje, fotografiju, magnetni zapis ili bilo koji drugi vid zapisa cijelog teksta ili njegovih dijelova, sve dok se sadržaj u tekstovima ne mijenja i dok se poštuje i naznačava autorstvo.
    Niti jedan dio ovog sajta ne smije se koristiti u nezakonite svrhe niti za promovisanje istih, kao ni u komercijalne svrhe.
    Stranice ovog sajta sastoje se od:
  6. Vlastitih sadržaja, čiji su autori članovi, članice, zaposlenici, zaposlenice, saradnici i saradnice CID-a i Buke (u daljem tekstu: povezana lica).
  7. Sadržaja, odnosno tekstova medijskih kuća, organizacija, privrednih društava i sl. u kojima se spominje ili u čijim aktivnostima su učestvovali CID ili Buka, a koji su prenijeti na ovaj sajt.
  8. Besplatnih sadržaja.
  9. Sadržaja koji su kreirani od strane posjetilaca sajta, kao što su npr. komentari na članke.
  10. Linkova na vanjske stranice.
    Na ovom sajtu sadržaji se objavljuju bona fide. Svi sadržaji se koriste na vlastitu odgovornost i sajt Buke, članovi Buke, kao i Buka ne mogu se smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu njihovim korišćenjem.
    Ovaj sajt sadrži linkove na internet stranice trećih lica. Svi linkovi se objavljuju u dobroj namjeri i ovaj sajt, povezana lica CID-a i Buke, kao i CID i Buka se ne mogu smatrati odgovornim za sadržaje izvan njega. Svi sadržaji izvan okvira ovog sajta koriste se na sopstvenu odgovornost.
  11. Autorska prava drugih lica
    Fotografije, grafike, video snimci i ostala multimedija pripada autorima na sajtu, CID-u, ili autorima koji su navedeni u okviru svakog dijela sajta ili određenog teksta (na fotografiji, grafici, video snimku i ostaloj multimediji, u samom tekstu ili na njegovom kraju).
    Svako nelegalno prisvajanje autorstva povlači za sobom etičku, građansko-pravnu i krivičnu odgovornost.
    Ukoliko smatrate da je sajt Buke povrijedio nečije autorsko pravo, pošaljite poruku na jedan od kontakata koji su dati ovdje, te će u najkraćem mogućem roku situacija biti rješena.
    IV KOMENTARISANJE
  12. Odobravanje komentara ako je u skladu sa propisima
    Svaki komentar koji je u skladu sa slobodom izražavanja, evropskim standardima u oblasti slobode izražavanja, međunarodnim propisima i odlukama nadležnih organa, ustavima i zakonima u Republici Srpskoj/Bosni i Hercegovini će biti odobren.
  13. EKLJP i praksa ESLJP
    U skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi sa slobodom izražavanja, svi neprimjereni komentari na tekstove neće biti odobreni.
    Praksu Evropskog suda za ljudska prava kojom se tumači član 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a koji se odnosi na slobodu izražavanja, možete pogledati ovdje.
  14. Komentari nisu nužno stav CID-a i Buke
    Komentari koji se objave na sajtu i sekciji za novosti nisu nužno i stavovi povezanih lica CID-a i Buke, osim u slučaju kada je neko od povezana lica CID-a i Buke komentarisao ili odgovarao na komentar na određeni tekst.
    V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
  15. Zakonitost
    Sve pojedinosti koje nisu obuhvaćene ovim Uslovima i pravilima korišćenja, regulisane su ostalim aktima CID-a, Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom Republike Srpske, pozitivnim zakonima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini kao i međunarodnim aktima vezanim za pitanja koja se obrađuju u ovim Uslovima i pravilima korišćenja.
  16. Stupanje na snagu
    Ovi Uslovi i pravila korišćenja stupaju na snagu danom izglasavanja od strane Skupštine CID-a, a djeluje pro futuro, odnosno primjenjuje se za sve buduće slučajeve korišćenja sadržaja na sajtu Buke, dok sa njegovim donošenjem prestaju da vaše prethodni unutrašnji akti CID-a i Buke koji su korišćenja sadržaja na sajtu Buke.
    Izmjene Uslovi i pravila korišćenja sadržaja na sajtu Magazina Buka su moguće, a o važnim promjenama i dopunama CID i Buka može da obavijesti korisnike putem objavljivanjem na sajtu Buke.
    Korišćenjem bilo kog sadržaja na Buka sajtu smatra se da ste upoznati sa najnovijim Uslovima i pravilima korišćenja.