“Neko hoće namjerno da uništi nas, naše porodice, da se selimo sa ovih prostora”

Poljoprivrednici iz Bijeljine, kao i okolnih opština, sa traktorima su izašli na ulice i dovezli se ispred Agrotržnog centra u tom gradu, gdje protestvuju i negoduju i izražavaju nezadovoljstvo prema resornom ministarstvu i vladi koji ne pokazuju interes da pomognu poljoprivrednim proizvođačima.

“Istjerali ste nas na ulicu, mi ćemo vas iz institucija i fotelja. Biće nas još više, narod nema hrane i zato će se svi pobuniti”, poručio je poljoprivrednik Stevo Radić za BN.

Ispred kolone traktora koji su se jutros kretali ulicama Bijeljine, prema Agrotržnom centru, pješke je išao predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice” Savo Bakajlić koji se i obratio  okupljenim ljudima poručivši da već dva mjeseca traže da razgovaraju sa Vladom RS, da ih niko nije saslušao, niti došao da im se obrati: “Mi jednostavno hoćemo da se riječ naroda i poljoprivrednog proizvođača čuje. Neko hoće namjerno da uništi nas, naše porodice, da se selimo sa ovih prostora. Jer, mi ako ne budemo posijali i obradili ovu zemlju, ostaćemo bez hrane, ova država je u problemu”, rekao je Bakajlić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Želim da naglasim da smo ogorčeni na sve one ljude koji nisu htjeli da nas obiđu, razgovaraju, Ministrstvo poljoprivrede, Ministarstvo vanjske trgovine, Vladu RS, mi više nemamo sluha i mi moramo izaći na protest“, rekao je Bakajlić.  

Kako je za BUKU rekao počasni predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske, Vladimi Usorac razlozi za protest su brojni- nezaštićenost domaće proizvodnje, prekomjeran uvoz, nepostojanje carina i prelevmana kako bi domaći proizvodi bili konkurentni sa EU proizvođačima, ali i zbog naplate poreza na dohodak za 2021. i 2022., o čemu su obaviješteni tek početkom ove godine.  

“Ima tu mnogo stvari neriješenih i to se prvo mora riješiti pa da se uvode porezi na dohodak. Imamo situaciju da je Zakon urađen, a nije bio u javnoj raspravi, poljoprivrednici sa njim nisu upoznati. Trebalo je poljoprivrednike prethodno upoznati sa Zakonom, reći koje knjige treba da se vode, koji im sve papiri trebaju. Nažalost, poljiopriovrednika je sve manje, farme se gase, to propadanje se dešava već godinama, institucije ne reaguju adekvatno, a sada nema ni ljudi. Za platu od 1.500 KM niko na selu ne želi više raditi. I to pokazuje svu tragediju u kojoj se mi nalazimo”, jasan je Usorac.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije