Pobjednik trke Andrej Zamolo: “Dajak je dio tradicije moje porodice i drago mi je da će moja djeca da je nastave”

Juče se trkom dajak čamaca završila manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja traje već 70 godina. Prvo mjesto osvojio je Andrej Zamolo koji osim što se bavi vožnjom dajak čamaca ove čamce i pravi, a zanat je naslijedio od svoga djeda i oca.

Zamolo nije krio oduševljenje što je pobijedio na tradicionalnoj trci koja se u Banjaluci organizuje već dvadeset godina.

“Imali smo sreću što nas je danas poslužilo i vrijeme, ali isto tako i nivo Vrbasa je bio idealan za trku. Zadovoljan sam i brojem publike koja je bila prisutna i bodrila takmičare. Ja na takmičenju učestvujem od 1996. godine. U tom vremenskom periodu sam imao dve do tri godine prekida, ali u principu uvijek se rado odazovem ovom događaju”, kazao je Zamolo.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

On je dodao da i njegova ćerka Katarina već šest godina vozi dajak čamac, te da je za vožnju zainteresovan i njegov sin Sergej.

“Dajak čamac je dio tradicije moje porodice i drago mi je da će i moja djeca da je nastave. Inače, vožnja dajak čamca je odličan vid rekreacije. Nećemo reći da je to sport, ali radi se o jednoj vještini i specifična je jer je unikatna i dio je Banjalučkog identiteta. Ove godine mi iz škole dajakaštva imamo veći broj polaznika djevojaka nego muškaraca. Dakle, i djevojke su otkrile potencijal u ovoj vještini i on im omogućava i dobru rekreaciju, ali i kvalitetno druženje i uživanje u rijeci Vrbas”, kazao je Zamolo.

Više o ovoj manifestaciji i turizmu kazala je Branka Branković iz Turističke organizacije Banja Luka.

“Ovo je 70 jubilarno Ljeto na Vrbasu mnogo je doprinijelo da se poveća broj posjeta i broj noćenja u Banja Luci. Kada smo kod toga zvanična statistika kaže da smo za šest mjeseci ostvarili 83064 noćenja što nas je dovelo do toga da budemo ispred Trebinja koje ima 82745 noćenja. Dakle, Banja Luka je nakon dužeg vremena prešla u vodstvo po broju noćenja u Republici Srpskoj. Isto tako i po broju dolazaka smo još uvijek, i nakon dvije decenije, prva destinacija u Republici Srpskoj”, kazala je Branka.

Ona je dodala da Banjaluka da je fokus na manifestacioni turizam, to jeste na urbani i manifestacioni turizam koji se preklapaju jedno u drugo predstavlajući dešavanja i manifestacije različitog žanra.

“Na takvim događajima se uvijek pronađe za svakoga po nešto. Evo danas smo uspješno završili manifestaciju Ljeto na Vrbasu koja je postala tradicija grada. Trka dajak čamaca zaista okuplja mnogo posjetilaca, ljubitelja dajak čamaca i sve one koji se na neki način i čude tom neobičnom čamcu i dajaku, odnosno štapu koja služi da se isti pokreće”, pojasnila je Branković.

Zvanična statistika kaže da je najveći broj posjeta Banjaluci iz Srbije, zatim iz Slovenije.

“Ono što je zanimljivo i simpatično jeste da je na trećem mjestu po broju posjetilaca Hrvatska. Mi sa Srbijom i Slovenijom imamo organizovane dolaske. Iz Srbije dolaze gosti koji su rodbinski vezani za ovo podneblje. Onda tu su i kulturnoumjetnička društva koja gostuju kod nas, organizacioni dolasci raznih udruženja, raznorazne ekskurzije i slično. Slovenci u zadnjih petnaestak godina imaju tradiciju dolaska u Banjaluku. Oni ovdje dolaze zbog raznih stvari: idu na rafting, planinarenje, obilaze etno sela i prirodne ljepote, uživaju u gastronomiji. Gosti iz Hrvatske većinom dolaze individualno, to jeste porodično, i zanimljivo je da deset odsto od ukupnog broja noćenja i dolazaka pripada turistima iz Hrvatske”, kazala je Branka.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije