Oboren još jedan rekord, sa strašnim posljedicama za Planetu

Okeani su dosegnuli najveću ikada zabilježenu temperaturu dok upijaju toplinu uzrokovanu klimatskim promjenama, sa strašnim posljedicama za zdravlje naše Planete, piše BBC.

Prosječna dnevna globalna temperatura površine mora oborila je ove sedmice rekord iz 2016. godine, prema podacima evropske službe za klimatske promjene Copernicus.

Dosegla je 20.96C (69.73F) – daleko iznad prosjeka za ovo doba godine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Okeani su vitalni klimatski regulatori. Oni upijaju toplinu, proizvode pola Zemljinog kisika i pokreću vremenske prilike.

Toplije vode imaju manju sposobnost apsorbovanja karbon dioksida, što znači da će više tog plina koji zagrijava Planetu ostati u atmosferi. Takođe može ubrzati topljenje ledenjaka koji teku u okean, što dovodi do većeg porasta nivoa mora.

Topliji okeani i toplinski valovi ometaju morske vrste poput riba i kitova dok se kreću u potrazi za hladnijim vodama, remeteći hranidbeni lanac. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo uticati na riblji fond.

Neke predatorske životinje, uključujući morske pse, mogu postati agresivne jer se zbune na višim temperaturama.

“Voda je poput kupke kad uskočite”, kaže dr Kathryn Lesneski, koja prati morski toplinski val u Meksičkom zaljevu za Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu. “Rašireno je izbjeljivanje koralja na plitkim grebenima na Floridi i mnogi su koralji već umrli.”

“Izlažemo okeane većem stresu nego što smo to činili u bilo kojem trenutku u istoriji”, kaže dr Matt Frost iz Plymouth Marine Laba u Velikoj Britaniji, govoreći o činjenici da onečišćenje i pretjerani izlov takođe mijenjaju okeane.

Naučnici su zabrinuti zbog vremena kada je ovaj oboren rekord.

Dr Samantha Burgess, iz Službe za klimatske promjene Copernicus, kaže da bi mart trebao biti mjesec kada su okeani globalno najtopliji, a ne avgust.

“Činjenica da smo sada vidjeli zapis čini me nervoznom zbog toga koliko bi okean mogao postati topliji od sada do sljedećeg marta”, kaže ona.

“Otrežnjujuće je vidjeti kako se ova promjena događa tako brzo”, kaže profesor Mike Burrows, koji prati uticaje na škotske morske obale sa Škotskim udruženjem za nauku o moru.

Naučnici istražuju zašto su okeani trenutno tako vrući, ali kažu da klimatske promjene čine mora sve toplijima jer apsorbiraju većinu topline iz emisija stakleničkih plinova.

“Što više sagorijevamo fosilna goriva, to će više viška topline odvesti okeani, što znači da će trebati više vremena da se stabilizuju i vrate tamo gdje su bili”, objašnjava dr Burgess.

Novi prosječni temperaturni rekord oborio je onaj iz 2016. godine, kada je prirodna klimatska fluktuacija El Niño bila u punom zamahu i najsnažnija.

El Niño se događa kada se topla voda digne na površinu u blizini zapadne obale Južne Amerike, povećavajući globalne temperature.

Još jedan El Niño sada je počeo, ali naučnici kažu da je još uvijek slab – što znači da se očekuje da će temperature okeana porasti dalje iznad prosjeka u nadolazećim mjesecima.

Oboren temperaturni rekord uslijedio je nakon niza morskih toplinskih valova ove godine, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjeverni Atlantik, Sredozemlje i Meksički zaljev.

“Morski toplinski valovi koje vidimo događaju se na neobičnim mjestima gdje ih nismo očekivali”, kaže profesor Burgess.

U junu su temperature u vodama Ujedinjenog Kraljevstva bile 3C do 5C više od prosjeka, prema Met Officeu i Evropskoj svemirskoj agenciji.

Na Floridi je temperatura površine mora dosegla 38,44C (101F) prošle sedmice – što se može uporediti s vrućom kadom.

Uobičajene temperature bi trebale biti između 23C i 31C, prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu (NOAA).

Morski toplinski valovi udvostručili su se po učestalosti između 1982. i 2016. godine, a postali su intenzivniji i duži od 1980-ih, prema Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama (IPCC).

Iako su temperature zraka posljednjih godina dramatično porasle, okeanima je potrebno više vremena da se zagriju, iako su apsorbovali 90% Zemljinog zagrijavanja od emisija stakleničkih plinova.

Jedna teorija je da je mnogo topline pohranjeno u okeanskim dubinama, koja sada izlazi na površinu, što je moguće povezano s El Niñom, kaže dr Karina von Schuckmann iz Mercator Ocean Internationala.

Iako su naučnici znali da će se površina mora nastaviti zagrijavati zbog emisije stakleničkih plinova, još uvijek istražuju tačno zašto su temperature toliko porasle u odnosu na prethodne godine.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije