Pitagorina teorema pronađena na glinenoj ploči 1000 godina starijoj od Pitagore

Iako je Pitagora bio od istorijskog značaja za razvoj matematike, on nije prvi otkrio jednačinu koja se najviše povezuje s njim (a 2 + b 2 = c 2 ). U stvari, postoji drevna babilonska ploča (pod imenom IM 67118) koja koristi Pitagorinu teoremu za rješavanje dužine dijagonale unutar pravougaonika, prenosi Iflscience.com

Ploča, koja se vjerovatno koristila za podučavanje, datira iz 1770. godine prije Hrista – vijekovima prije nego što je Pitagora rođen oko 570. godine prije nove ere.

Druga ploča iz perioda oko 1800. – 1600. p.n.e. ima kvadrat s označenim unutrašnjim trokutima.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

 Pokazalo je da su ti drevni matematičari bili svjesni Pitagorine teoreme (koji se tada nije tako zvala) kao i drugih naprednih matematičkih koncepata.

“Zaključak je neizbježan. Babilonci su poznavali odnos između dužine dijagonale kvadrata i njegove stranice: d=kvadratni korijen iz 2”, piše matematičar Bruce Ratner u radu na tu temu . “Ovo je vjerojatno prvi broj za koji se zna da je iracionalan. Međutim, to pak znači da su bili upoznati s Pitagorinim teoremom – ili, u najmanju ruku, s njegovim posebnim slučajem za dijagonalu kvadrata (d 2 = a 2 + a 2 = 2a 2 ) – više od hiljadu godina prije velikog mudraca po kojem je dobio ime.”

Pa zašto je to pripisano Pitagori? Nikakav izvorni Pitagorin spis nije preživio. Ono što znamo o njemu prenijeli su drugi, posebice pitagorejci – članovi škole koju je on osnovao u današnjoj južnoj Italiji. Škola, nazvana Pitagorin polukrug, bila je tajnovita, ali znanje koje je tamo naučeno ili otkriveno prenosilo se dalje i često se pripisivalo samom Pitagori.

“Jedan od razloga rijetkosti pitagorinih izvornih spisa bio je to što se pitagorejsko znanje prenosilo s jedne generacije na drugu usmenom predajom, jer je materijal za pisanje bio rijedak”, nastavio je Ratner. “Štoviše, iz poštovanja prema njihovom vođi, mnoga otkrića Pitagorejaca pripisana su samom Pitagori; to bi objasnilo izraz ‘Pitagorina teorema’.”

Iako Pitagora nije prvi smislio ovu teoriju, njegova škola ju je svakako popularizovala i povezivala se s njim barem sljedećih nekoliko hiljada godina.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije