Apsurdno: BiH – zemlja koja zaostaje u digitalnoj transformaciji, domaćin regionalnog digitalnog samita

Bosna i Hercegovina danas i sutra domaćin je Šestog digitalnog samita zapadnog Balkana. Više od 650 registrovanih ljudi i 100 učesnika govoriće o budućnosti, jer, prema riječima državnog ministra komunikacija i prometa, budućnost je digitalna transformacija.

No, o tome je malo apsurdno govoriti iz zemlje koja je posljednja u Evropi napravila korake ka digitalizaciji elektronskih medija, zemlje koja i dalje ima analogni signal i koja nije u potpunosti završila digitalizaciju RTV servisa, ali i zemlje koja je ne samo daleko od uvođenja 5G mreže, nego je i 4G mrežom pokriveno tek 60% teritorije.

I u nekim dijelovima glavnog grada često nema 4G signala, pa se priča o digitalnoj transformaciji čini malo nerealnom. Na pitanje Buke da prokomentariše ovakvu situaciju na terenu Forto kaže da je uzrok tome što se nijedan telekomoperater ne bori za klijente.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Samo 25% kućanstava ima pristup više od jednog mobilnog operatera. Mislim da smo jedina država u Evropi koja nema nijedan privatni telekom. Moramo pronaći način da se operateri počnu boriti za korisnike“, rekao je Forto odgovarajući na pitanje Buke.

Rok za 100% pokrivanje zemlje 4G mrežom je 2024. godina, ali institucije u BiH ranije su se žalile da proces uvoženja 4G i 5G mreže ide usporeno zbog nejasnih nadležnosti operatera mobilne telefonije, nadležnog ministarstva i Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

No, i pored svih problema, Forto kaže kako će se zalagati da sve škole u BiH dobiju brzi Internet kako bi djeca imala što bolji pristup informacijama. Dodao je i kako su troškovi rominga između zemalja zapadnog Balkana i EU smanjeni, nakon što je ukinut roming u državama zapadnog Balkana.

U digitalnoj transformaciji, od koje je BiH, čini se, daleko, imaćemo pomoć Njemačke. Državni sekretar Ministarstva za digitalizaciju i promet Savezne Republike Njemačke Stefan Schnorr obećao je pomoć u tom procesu.

„Njemačka je spremna pomoći Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa ostatkom Evrope u procesu digitalizacije koji je od ključnog značaja za svaki drugi vid razvoja i napretka“, rekao je Schnorr.

Na samitu su prisutni i predstavnici vlada nekoliko regionalnih i evropskih država.

Glavna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu kaže kako je Digitalni samit Zapadnog Balkana pokrenuo jednu novu kvalitativnu fazu regionalne saradnje u oblasti digitalizacije.

„Prije četiri godine smo na Digitalnom samitu pokrenuli proces smanjivanja cijena rominga između zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije. Od ove sedmice su smanjene cijene rominga između EU i regiona, dogovorene prošle godine u okviru Deklaracije o romingu potpisane na samitu EU i Zapadnog Balkana, i zvanično stupile na snagu“, rekla je Bregu.

Kakvi će biti rezultati ovog samita ne znamo još, ali ohrabruje činjenica da su vlasti svjesne problema za koje će, nadamo se, iznaći rješenja. Jedan od tri javna telekoma dobio je novu upravu kojom upravljaju stranke Trojke, unutar koje je i Naša stranka, čiji je predsjednik upravo ministar Forto, pa se uticaj predvodnika digitalne transformacije na telekom time povećava.

Kako god, dobro je da je BiH domaćin jednog ovakvog regionalnog događaja, te da će se sveobuhvatna digitalizacija ubrzati, što bi moglo privredu i ekonomiju učiniti konkurentnijom, a privrednicima olakšati i ubrzati poslovanje. Do tada, nećemo brojati sve propuštene šanse i rokove za digitalizaciju koje smo probili.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije