Za Brisel izvjestan jedino Jozo Radoš

Ni u vladajućem SDP-u ni u oporbenom HDZ-u još uvijek nisu odredili tko će ih predstavljati u Europarlamentu te i jedni i drugi poručuju da za to ima vremena. Jasno je, naime, da će vladajućima pripasti ukupno sedam ‘promatračkih’ mjesta, od čega šest SDP-u i jedno HNS-u. Oporba će zastupnička mjesta podijeliti po modelu – tri HDZ-u, a po jedno laburistima i HDSSB-u.

‘Nismo odlučivali o imenima. O tome se neće ni raspravljati sve dok se ne budu sastavljali odbori, odnosno najmanje mjesec dana – sve do referenduma o pristupanju EU-u’, potvrdio je SDP-ovac Daniel Mondekar.

Po njemu, SDP ima ‘dovoljno kvalitetne ljude koji taj posao mogu odrađivati’, no o njihovim imenima ‘stranka će donijeti završnu riječ kroz mjesec dana’. ‘Odluku ćemo donijeti pravovremeno. Sve ostalo su nagađanja’, kratko je dodao Mondekar.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Hrvatski promatrači u Europarlamentu će imati sva prava kao i tamošnji zastupnici, osim prava glasa, a tako će ostati sve do službenog ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. Sukladno tome, ni plaća promatrača neće biti 6.000 eura, koliko imaju zastupnici, nego će biti ravna onoj koju bi primali u Hrvatskom saboru – dakle, trostruko manja.

Picula, Mondekar, Jandroković, Plenković…

Nagađa se posljednjih dana da bi uz HNS-ovog kandidata Jozu Radoša u Bruxelles već u veljači mogli i SDP-ovci Tonino Picula, Daniel Mondekar, Tanja Vrbat, Gvozden Flego, Ingrid Antičević-Marinović, no lista nije konačna i potpuna. Dok se nagovještavalo da će HDZ-u pripasti svih pet mjesta namijenjenih oporbi, govorilo se o Gordanu Jandrokoviću, Andreju Plenkoviću, Davoru Stieru, Mariji Burić-Pejčinović, Frani Matušiću… Ipak, dogovor s laburistima i HDSSB-om taj će popis očito promijeniti.
Ipak, kao najvjerojatnije ime kad je HNS u pitanju spominje se Jozo Radoš. I sâm je potvrdio da je njegov odlazak u Bruxelles ‘jedna od vjerojatnih mogućnosti’, no i rekao da to ‘formalno treba odlučiti stranka’, potom slijedi stranačka raspodjela te saborska procedura. Uglavnom, Radoševo je ime ‘što se HNS-a tiče – vjerojatni prijedlog’.

Kad je oporba u pitanju, HDZ-ov Frano Matušić kratko poručuje da stranka ‘još nije na klubu odlučila o kandidatima’. Malo je opširniji, na upit planira li hrvatski zamijeniti europskim parlamentom, bio njegov kolega Andrej Plenković.

‘U prvo vrijeme to su samo promatrači. Za godinu i pol bit će održani izbori, pa će hrvatski birači odlučiti tko će predstavljati Hrvatsku u parlamentu EU-a. Do toga ću ponosno obavljati dužnost u Hrvatskom saboru’, odgovorio je novinarima u jednoj od pauza saborske sjednice Plenković.

Očito će svi čekati rezultate referenduma, baš kako je to prije nekoliko dana predložila i buduća ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Do odlaska u Bruxelles, a izgledno je da će to biti u veljači ili ožujku, kandidatima ostaje praktična nastava u Zagrebu.
Sve o temi: hrvatska europska unija | europski parlament | europski parlamentarac | europarlament | EU referendum

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije