Ljajić: Život i poslije 9. decembra

On je izjavio je da Srbija treba da nastavi reforme i proces evropskih integracija, i u slučaju da 9. decembra odluka o kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji bude negativna.

Kako probleme zbog kojih Srbija može da ostane bez statusa kandidata za članstvo u EU Ljajić je naveo pre svega situaciju na severu Kosova, ali i “zamor u proširenju”.

“Moramo da nastavimo život i posle tog 9. decembra, kakav god ishod da bude. I ako ishod bude negativan mi moramo da nastavimo proces evropskih integracija, zbog nas, da nastavimo reforme i sa harmonizacijom zakonodavstva sa međunarodnim standardima”, kazao je Ljajić beogradskim medijima.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

On je ocenio da 9. decembar jeste važan datum, ali da neće biti tragedija ako Srbija ne dobije kandidaturu, niti će to biti ogroman uspeh za aktuelnu vlast ako kandidatura bude odobrena.

Ljajić ne misli da će eventualan pozitivan ishod o kandidaturi Srbije opredeliti birače da glasaju za stranke vladajuće koalicije, ali će biti minus za vlast ako kandidatura ne bude odobrena.

On je ocenio da je poziv predsednika Srbije Borisa Tadića Srbima sa severa Kosova da uklone barikade ne treba posmatrati samo sa političkog već i sa ljudskog stanovišta.

“Niko ne želi da bude u koži Borisa Tadića. Ovo je odluka koja će izavati reakcije koje nisu bez negativnih reperkusija, ali svakako je najmanje loše rešenje da bi se nastavio pregovarački proces i da bi u tom procesu nalazili najbolje rešenje u datim okolnostima”, kazao je Ljajić.

Ljajić je komentarišući predstojeće izbore rekao da SDPS kao mlada stranka nema dovoljno resursa i finansijskih sredstava da samostalno izađe na izbore, ali i da je stranka svesna svoje političke snage, pa neće “pristati na mrvice”.

Ljajić je naveo da izbori još nisu raspisani, pa nisu ni vođeni zvanični razgovori o postizbornim koalicijama, ali se neformalno o tome razgovara.

Ipak, prema njegovim rečima rano je govoriti o konkretnim rešenjima.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije