Protiv koga, zapravo, Bozanić ratuje?

U razgovoru koji danas donosimo s don Ivanom Grubišićem, povodom njegova umirovljenja i oproštaja od aktivne crkvene službe, on upozorava (‘I svećenici pune džepove devizama’) da često i pastiri zalutaju, da su i svećenici umreženi u kriminalu i korupciji i da je to vrhunac zala kojima je premrežena Hrvatska.

Sudeći po jučerašnjoj propovijedi zagrebačkog nadbiskupa na svetkovini Velike Gospe u Mariji Bistrici, kardinal Josip Bozanić ne smatra da je, kako mu predbacuje dobar dio svjetovne i crkvene javnosti, pastir koji je zalutao, već svojim pastirskim štapom udara i slijeva i zdesna, vitlajući žestoko iznad glava poslovično pokorna i šutljiva stada, ne bi li zakačio onoga koji mu prkosi uzdignuta čela, pa makar to ostao samo privid, a sve da bi se prikazao odlučnim u borbi za Boga, kao njegov najvjerniji tuzemski branitelj.

Ne treba od kardinala tražiti jasnoću. To mu nije odlika. I nije jedini. Puno je pastira, u pravu je don Ivan, zalutalo pa neki nastavljaju deplasirane i smiješne bitke kao što, naprimjer, čini vojni biskup Juraj Jezerinac, protiv ‘komunjara’, od kojih, ako mu je vjerovati, gotovo da se više ne može slobodno ni disati.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Od kardinala, kao ni od većine biskupa, nažalost, ne možemo očekivati da budu jasni, pa k tomu i odgovorni, odnosno zreli i argumentirani. Od njih smo naučili da nas obasipaju svojim nerazgovijetnim verbalnim okršajima, da nas uvlače u svoje ratove. I Bozanić ratuje, samo protiv koga? Da ne ratuje protiv svojih podanika i sugrađana? Ili, još gore, protiv sebe?

‘Ne trebamo se bojati niti se smijemo sramiti svoje pripadnosti Crkvi; čak ni onda kada to nije lako; ni onda kada smo izloženi pogrdama. U Mariji se prepoznajemo i kao trpeća Crkva, jer je susrećemo kao Majku boli i žalosti.

Ona pati u progonstvu svoga Sina, u osudi i njegovu raspeću na križu. Njezino srce probada mač; njezina je duša ranjena kada vidi razdor i neslogu svoje djece. Njezine suze oplakuju mrtvo Kristovo tijelo koje drži u naručju svoje čvrste vjere, u krilu zagovora, da ne bismo mi, zajednica vjernika, otajstveno Kristovo tijelo, postali beživotni. U boli, sućutnom šutnjom majke, ona nosi nadu u Gospodara života i povijesti kojom ne ravna mržnja, nego Božje obećanje ljubavi’, kazao je kardinal, ne štedeći na teškim riječima.

I zašto ovaj govor u množini? ‘I mi, ljudi današnjice, zaglušeni smo bukom sa svih strana (…) pokušavaju nas omesti različiti glasovi, podmetanja i laži koje se opetovano ponavljaju da bi se razorilo zajedništvo i osporilo istinu. No iz duge povijesti spasenja znamo da se Bog ne objavljuje u razornim olujama, u nepodnošljivoj buci, nego u svježini lahora (…) pozvani smo ugraditi se u život našeg društva, biti, ako je potrebno, i znak osporavan, ali čvrsti i nepokolebljivi u borbi za istinu o Bogu i čovjeku. Na tom putu ne smiju nas pokolebati nikakve prijetnje i nikakvi sebični interesi, jer znamo, naš temelj nije nekakva materijalna i propadljiva stvarnost, nego sam Bog (…) ne smijemo se bojati buke koja nas okružuje.

Ne smijemo se bojati ni istine o nama samima, jer tek u otvorenosti i stalnom propitkivanju svojeg djelovanja, u svjetlu istine i pravednosti, možemo primijetiti ono što nas kao zajednicu razara, vodi na krive putove i udaljuje od cilja.’ Eh, da, množina je sigurno utočište od potrebne i manjkave hrabrosti da se suočimo s kritičarima, da izađemo sami na megdan, da podnesemo teret službe i odluka kojih donosimo.

I u tome je poanta: kardinal Bozanić ima potrebu kriti se u gomili, ako mu pak autoritet Svete Stolice nije dovoljno utočište i zaklon, pa će govorom u množini naći saveznike kojih nema u medijima jer su mu okrenuli leđa i nazvali ga ‘veleizdajnikom’ ili ‘Joca Vatikanac’, dakle mafijašem. ‘Nije nam nepoznato da svako vrijeme za Crkvu donosi neki novi oblik starih izazova. Posljednjih smo tjedana u Hrvatskoj kao Crkva izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova, unošenja pomutnje i nezdravih odnosa. Na nama je da se sa svime suočavamo vjernički, u duhu Isusa Krista; da preispitujemo na koji nam je način djelovati, govoriti, da sačuvamo jedinstvo…’

Nepravde i poteškoće, bezobzirne napade, te ‘nevjerojatno očitovanje mržnje’, sve je to djelomice upućeno na račun Pape, ali u većoj mjeri kardinalu Josipu Bozaniću, i to on pokušava zamagliti.

Štoviše, predstavlja se kao veliki pravednik kojem je obećana pomoć jer ‘Bog svojih ne ostavlja’. Dapače, Bog u kojeg vjeruje zagrebački nadbiskup je bog osvete, bog koji će, kako reče Marija rođakinji Elizabeti: ‘Silne zbaciti s prijestolja, a uzvisiti neznatne.’ Jer ‘Bog vraća čovjeku njegovo dostojanstvo’.

Bozanić vidi sebe, rekao je to jučer – ali i u prvom neizravnom očitovanju nakon silne tarapane u vezi crkvenog skandala u Istri 2. kolovoza na otočiću Visovcu – kao onog koji je sebe opravdao kao onog koji prihvaća uvrede ‘i takav križ, jer će istina doći na svjetlo dana’. No istina je već prilično jasna i na usnama je tisuća i tisuća ljudi: Crkvu vode bahati, gramzljivi, bešćutni, častohlepni likovi koji će se u trenu oka  raščerupati zbog imovine i nekretnina.

I to je ono što ovaj Bozanićev rat čini potpuno poraznom činjenicom: umjesto da jasno kaže da ratuje protiv kriminala i korupcije u redovima klera i episkopata, umjesto da bude, barem jednom u životu, prorokom, on se plaši samoga sebe. Naime, pretežak je teret obračuna s grijehom struktura, zaboravljenom temom iz 1997. Jer taj toliko potreban obračun podrazumijeva otvoreno govoriti istinu, bez uvijanja, uvijek i svagdje. To znači biti osporavan do kraja, baš kao Isus iz Nazareta, koji je Bozaniću jučer još jednom pobjegao u poznatom pravcu: prema Golgoti.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije