Građani Srbije žele reforme

 

 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Do kraja juna ispunjeno 73 odsto planiranih evropskih zadataka koje predviđa Akcioni plan

Već do sada smo učinili dosta, pa verujem da će to pozitivno obojiti mišljenje Evropske komisije o našem zahtevu za članstvo u EU. Ali to ne znači da sada treba da stanemo – ni zbog komisije, ni zbog građana, koji će, čini mi se biti još strože sudije”, kaže Milica Delević, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, posle usvajanja izveštaja Vlade Srbije o sprovođenju Akcionog plana za brže sticanje statusa kandidata, koji je pokazao da je do kraja juna ispunjeno 73 odsto planiranih zadataka, što je više nego u prvom tromesečju, kada je procenat ispunjenosti bio 70 odsto.

Delevićeva naglašava da će državni organi nastaviti dalje da rade na ispunjavanju predviđenih obaveza, ne samo da bi komisiji „dali još više argumenata za pozitivno mišljenje”, već i da bi zakonima koji su važni za funkcionisanje društva doprineli njegovoj promeni. Suštinski, građani hoće reforme, a ispunjavanje Akcionog plana je, kako kaže, najbolji pokazatelj koliko je važna uloga EU u ubrzanju tog procesa. S druge strane, učinjen je zajednički napor svih, i vlade i skupštine, i pravosuđa i nezavisnih regulatornih tela, koji, evo, daje rezultat.

Možete li nešto detaljnije da kažete o onome što je urađeno do kraja juna?

I pre nego što sam videla cifre koje pokazuju ispunjenost Akcionog plana, znala sam da je dosta toga urađeno i da će to koliko je urađeno doprineti jednoj pozitivnoj percepciji. Donošenje izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, kojim je ukinuta mogućnost blanko ostavki i uveden redosled na listi kao kriterijum za ulazak u parlament, bio je trenutak kada se to promenilo. Nakon toga, došlo je i do usvajanja značajnih zakona kao što je Zakon o finansiranju političkih partija. A to su zakoni koji menjaju način na koji funkcioniše izvršna i zakonodavna vlast u Srbiji, koji rad vlasti čine javnom, a samim tim i sa manje arbitrarnom ulogom u političkom životu Srbije.

Druga važna promena je postepeno stvaranje boljih uslova za rad nezavisnih regulatornih tela. Određena pitanja koja su se ticala rešavanja zapošljavanja ljudi i prostora su, takođe, rešena. Zatim, obavljen je veliki broj imenovanja, a neka su čekala zaista duže vreme – od Uprave za javne nabavke, preko Ratela, do Upravnog i Nadzornog odbora Akreditacionog tela Srbije. Donet je i veliki broj važnih sektorskih zakona, poput Zakona o energetici, kao i onih koji se odnose na privredno okruženje. Vidimo i da skupština danas radi mnogo efikasnije i da nema zaostatka zakona, često se organizuju javna saslušanja i otvorene sednice odbora kada su u pitanju važni zakoni.

A šta je još preostalo da se završi na ispunjavanju preporuka iz godišnjeg izveštaja EK?

Izdvojila bih zakon o javnoj svojini i o restituciji. Budući da su oba ova zakona važna za imovinska pitanja, biće potrebno da usklađeni, u „paketu” krenu na sednicu vlade. Očekujem da će se pred vladom naći u septembru. A zakone o krivičnom postupku, o parničnom postupku, o racionalnoj upotrebi energije, koji su preostali iz prethodnog kvartala, mislim da će skupština usvojiti u septembru.

Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji je, takođe, rekao da predstoji „vruće leto”. Kolike su šanse da Srbija u septembru završi posao, pre „koričenja” mišljenja EK?

Ta „vrućina” se već oseća, ali i daje rezultate. Na prethodne dve sednice vlade usvojili smo nacrte zakona o izboru odbornika, kojim su upodobljena pravila koja se odnose na blanko ostavke i redosled poslanika na izbornoj listi prema onome što je učinjeno na nacionalnom nivou, ali i još tri zakona koja ulaze u taj skor, o energetici, o vazdušnom saobraćaju i o potvrđivanju Opcionog protokola uz Konvenciju o sprečavanju mučenja i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka.

Koji je zaista krajnji rok do kada moramo da završimo nezavršeno, kako bi komisija to mogla da uzme u obzir, pre objavljivanja mišljenja, 12. oktobra?

Prvih desetak dana septembra je poslednji rok kada ona može da uzme u obzir krupne promene. Ali da bi došlo do pozitivnog pomaka u septembru, on mora biti pripremljen i u proceduri ranije, a o tome obaveštavamo komisiju u svakodnevnim kontaktima. S druge strane, treba biti svestan toga da se svi ovi procesi koji su sada započeti ne završavaju danom kada bude doneto mišljenje EK. I komisija i zemlje članice pratiće kako se dinamika nastavlja, u svetlu decembarske sednice Evropskog saveta, na kojoj će se donositi odluka o preporuci komisije, ali i u svetlu svih budućih koraka koje hoćemo da napravimo. Građani, prema istraživanjima, pokazuju da oni reforme podržavaju više nego i samo članstvo u EU, ali su, istovremeno, svesni i da na dinamiku reformi i na njihov kvalitet utiče činjenica da je EU uključena u ovaj proces.

Tekst je preuzet iz Politike

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije