Tadić: Ni pod kojim uslovima nećemo priznati Kosovo

“To je crvena linija koju ni pod kojim uslovima nećemo preći”, poručio je Tadić nakon razgovora s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom van Rompuyem.

“Srbija, ova njena administracija, Vlada, i ja kao predsjednik, nećemo ni implicitno ni eksplicitno priznati kosovsku nezavisnost”, naglasio je Tadić.

Tadić je primijetio da “postoje zemlje koje bi Srbiju htjele staviti u situaciju da za dobivanje statusa kandidata i datuma za početak pregovora uradi i korak više”, ali se to, prema njegovim riječima, neće dogoditi.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Mi to nećemo uraditi i nećemo preći crvenu liniju i o tome sam govorio i s Catherine Ashton i s Van Rompuyem”, istakao je predsjednik Srbije.

On je kazao kaki je dijalog s Prištinom dio napora da se u Evropsku uniju uđe bez novog konflikta kojim bi se opterećivalo evropsku zajednicu naroda.

“Borimo se svim mogućim legalnim sredstvima za naše interese, i na način koji podrazumijeva da je Srbija kredibilan partner“, kazao je. Da će Srbija učiniti i ispuniti ono što kaže da će uraditi, dodao je Tadić.

Predsjednik Srbije je izrazio spremnost Beograda da u dijalogu s Prištinom riješi životne probleme ljudi na Kosovu, ocijenivši da se rješenje može naći pristupi li se dijalogu dovoljno fleksibilno.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije