Nasilni protesti zbog hapšenja Mladića u Beogradu

Sinoć oko 22 sata policija je rastjerala stotinjak demonstranata u pravcu Zelenog venca gdje je došlo do obračuna. Oni su bacili nekoliko kamenica i pivskih flaša u pravcu policije, ali niko od policajaca nije povrijeđen. Tada se grupa razbila na dva dijela od kojih je jednu policija potisnula ka Balkanskoj ulici, a drugu preko mosta. Nakon intervencije, okupljeni mladići, starosti od oko 20 godina, razbježali su se po okolnim ulicima.

-Demonstranti su palili baklju i uzvikivali parole “Hvala ti, Ratko” i “Spasi Srbiju i ubij se, Borise”, a pripadnicima policije su poručili: “Idite na Kosovo”.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Demonstranti su se i ranije danas okupljali na Trgu Republike u dva navrata oko 18 i oko 19 sati, ali ih je policija, kao i sada, rastjerala.

Na Trgu Republike nalazi se više desetina policajaca koji su opremljeni za razbijanje demonstracija. Pojačano prisustvo policije primijećeno je oko zgrade Vlade Srbije, Skupštine Srbije, Skupštine grada Beograda, Predsjedništva Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije.

Okupljeni Beograđani su ranije večeras glasno uzvikivali parole “Ne damo Mladića, daćemo vam Tadića”, “Nož, žica, Srebrenica” i mahali zastavama Srbije, a neki su se popeli i na spomenik knezu Mihailu. 

-Protest je održan i u centru Novog Sada.

“Zverski su uhapsili srpskog generala i ovo je za mene dan žalosti”, rekla je Jelena Šojić-Slavenijević.

Među okupljenima ima podjednako mlađeg i starijeg stanovništva, a veliki broj policajaca posmatra skup i rastjeruje demonstrante.

“Naš general se borio za ove ljude koji sada sjede po kafićima, a njih je baš briga”, rekla je još jedna od demostrantkinja. 

Policija je brzo uspjela da rasturi skup, ali su protestanti nastavili da se uz povike šetaju ulicom kneza Mihaila. Ubrzo potom, ponovo su se okupili na Trgu Republike, ali u manjem broju, gdje ih je trenutno nešto više od 100.

Privedeno 35 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira

Policija je tokom večeri privela 35 osoba u Beogradu, zbog narušavanja javnog reda i mira, poslije hapšenja Mladića, rečeno je u MUP-u. Za sada krivične prijave biće podnijete protiv tri lica i jedna prekršajna, navedeno je u saopštenju. Direktor policije MUP-a Srbije Milorad Veljović rekao je ranije da je policija večeras privela više osoba koje su učestvovale u protestima u Beogradu i Novom Sadu.

“Bilo je privođenja, ali više preventivnih, jer policija ne želi da dozvoli narušavanja javnog reda i mira”, rekao je Veljović i dodao da će se tačan broj privedenih znati sutra ujutru.

On je kazao da je situacija u celoj zemlji stabilna i pod kontrolom iako je manjih protesta bilo i u Arandjelovcu, Čačku, Kraljevu i Zrenjaninu.

Dačić: Situacija pod kontrolom

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je večeras da su u nekoliko gradova Srbije traju okupljanja građana koji se protive hapšenju Ratka Mladića, ali policija situaciju drži pod kontrolom. Dačić je rekao da su i za naredne dane najavljena okupljanja i pozvao je građane na očuvanje javnog reda, mira i stabilnosti kako se ne bi ponovili incidenti koji su pratili hapšenje i izručenje Radovana Karadžića 2008. godine. On je gostujući na RTS potvrdio da je policija podigla nivo obezbeđenja zgrade Specijalnog suda, gde se Mladić nalazi, ali i diplomatsko-konzularnih predstavništava i drugih vitalnih objekata.

Ljajić: Ne očekujem veće proteste

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je večeras da ne očekuje veće proteste i reagovanje na hapšenje Mladića. Uprkos tome što se 51 odsto građana protivi izručenju Mladića Hagu, u Srbiji nema te političke snage koja bi mogla da ih izvede na ulicu, niti da destabilizuju državu, smatra on.
“U vreme hapšenja drugih haških optuženika postojala je snažna Srpska radikalna stranka koja se protivila saradnji sa Haškim tribunalom”, objasnio je Ljajić za TV B92 i dodao da su tadašnji radikali sada u većini u Srpskoj naprednoj stranci koja smatra da je Srbiji mesto u EU.

Blic Online

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije