U pripremi susret Tadić – Obama?

Srpska i američka strana pripremaju susret predsjednika Borisa Tadića i Baraka Obame u Bijeloj kući, saznaje list “Danas” u kabinetu predsjednika Srbije.

Iako se dvojica lidera svakako neće vidjeti ovih dana u Varšavi, na samitu predsjednika država centralne i jugoistočne Evrope, zbog odluke poljskih domaćina da predsjednica Kosova Atifete Jahjaga dobije tretman ravnopravan šefovima suverenih zemalja, u Beogradu vjeruju da šansa za sastanak “oči u oči” postoji, i to u Vašingtonu.

Predsjednik SAD trenutno je na višednevnoj evropskoj turneji, učestvovaće u naredna dva dana kao počasni gost na varšavskom samitu, kada će se za istim stolom okupiti lideri desetak postkomunističkih zemalja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Rumunski predsjednik Trajan Basesku neće učestvovati na skupu šefova zemalja srednje i jugoistične Evrope u Varšavi zbog odluke domaćina da pozove Atifetu Jahjagu.

“Budući da su domaćini ovogodišnjeg skupa u Varšavi odlučili da pozovu jedan entitet, koji Rumunija ne priznaje kao državu, predsjednik Trajan Basesku neće učestvovati na tom događaju”, rekao je juče u Bukureštu predsjednikov portparol Valeriu Curkan.

U diplomatskim krugovima i poljskim medijima ovih dana se spekulisalo da će predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič, zbog toga što nije obezbijeđeno “asimetrično predstavljanje Kosova u odnosu na ostale učesnike”, takođe bojkotovati skup u Varšavi.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije