Jeremić: Nije Srbija problem, već sprega kriminala i politike

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić odbacio je u Bruxellesu izjavu Mila Đukanovića da je, kako mediji navode, “Srbija glavni problem u regionu”, rekavši da je najveći regionalni problem organizirani kriminal i njegova povezanost sa političkim strukturama.

“Nije Srbija najveći problem, ona je u posljednjih nekoliko godina učinila mnogo da odnosi u regionu postanu najbolji mogući”, rekao je Jeremić na pres-konferenciji poslije ministarskog sastanka Jadransko-jonske inicijative odgovarajući na pitanje novinara o Đukanovićevoj izjavi.

Šef srpske diplomatije je ocijenio da su odnosi u regionu “na najvišem nivou od početka ratova devedesetih godina” i da je Srbija “konkretnim stvarima i iskoracima demonstrirala najbolju volju da se problemi rješavaju dijalogom, da se dođe do pomirenja i da se na zapadnom Balkanu postignu odnosi koji postoje i u ostalim dijelovima Evrope”.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Mnogo je veći problem organizirani kriminal i njegova veza s političkim establišmentom koju imamo kao zaostavštinu iz prethodnog vremena. Borba protiv ovoga je jedan od preduslova za uspeh evropskih procesa i nadam se da ćemo tokom naredne godine imati mnogo bolju saradnju nego što smo imali ranije”, dodao je srpski ministar vanjskih poslova, prenio je Tanjug.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je, odgovarajući Jeremiću, izrazio sumnju u to da je Đukanović izjavio da je Srbija glavni problem u regionu.

“Ako Srbija govori o povezanosti politike s organiziranim kriminalom, to radi iz vlastitog iskustva”, rekao je Roćen, vidno iznerviran.

Jeremić je izjavio da nije mislio ni na koga konkretno, nego da je o povezanosti kriminala i svijeta politike govorio na osnovu činjenice da je širom regiona u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do serije hapšenja i optužbi za organizirani kriminal na račun visokih političkih zvaničnika i njima bliskih saradnika.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije