Malo vjerovaran dogovor između Beograda i Prištine

Kosovski analitičari skeptični su kada je u pitanju postizanje dogovora između Prištine i Beograda tokom razgovora koji se odvijaju u Briselu.

Nakon četvrde runde, obe strane su se izrazile da je blizu dogovor o katastru i slobodi kretanja, te pitanjima električne energije i telekomunikacija, dok je EU predložila i pokretanje pitanja nestlaih i kulturne baštine.

Krenar Gashi, direktor Instituta za politička istraživanja u Prištini (KIPRED), kaže da je teško postići sporazum, jer Srbija blokira mnoga pitanja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Smatram da je moguće da se dođe do rezultata što se tiče slobode kretanja, matičnih knjiga ili katastra, ali ne i da se postigne neki sporazum. I to iz razloga što Kosovo nema potrebe da postigne sporazum sa Srbijom u vezi tih pitanja, upravo zato što Srbija blokira sva ta tri pitanja”, kazao je on.

Bez strategije

Gashi takođe ne veruje izjavama prištinske delegacije da je bilo kakav sporazum blizu.

“Kao rezultat zatvorenosti ili netransparentnosti ovog procesa od kosovske strane, procene donosimo samo onda kada čujemo izjave Srba ili zvaničnog Brisela, koji opet, ne kažu mnogo toga”, navodi Gashi.

I politički analitičar Halil Matoshi kaže da se dijalog Kosova i Srbije odvija bez ikakve strategije ili konkretnog plana i prema tome se ne mogu očekivati rezultati.

On još dodaje da, sve dok Beograd vodi destabilizirajuću politiku prema Kosovu, Priština ne može da očekuje kompromis u ovim razgovorima.

“Ne vidim rezultate iz ovih pregovora koji su otpočeli bez strategije… Shvatam da se se svi pregovori završavaju kompromisom, ali u ovom slučaju, kosovska strana ne sme da popusti sve dok Srbija ne odustane od svoje neprijateljske destabilizirajuće politike prema Kosovu, i sve dok ne rasturi svoje paralelne i paramilitarne strukture. Kao i dok Srbija ne ohrabri kosovske Srbe da učestvuju u kosovskim institucijama”, kaže Matoshi.

Dijalog Prištine i Beograda, koji se odvija u Briselu pod pokroviteljstvom EU, počeo je 8. marta, ali još uvek nije postignu nikakav sporazum između dve strane.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije