Đelić: Krivično gonjenje lažnih azilanata

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evro-integracije Božidar Đelić izjavio je da Beograd aktivno saradjuje sa susednim zemljama na smanjenju broja lažnih azilanata i najavio da će oni biti krivično gonjeni.

Đelić je najavio da će uskoro biti donete izmene i dopune Krivičnog zakona koje će omogućiti da policija hapsi lažne azilante i organizatore njihovih putovanja.

“Te izmene će vrlo brzo početi da se primenjuju kako bi se krivično delo prepoznalo i da bi policija imala osnov da hapsi ljude koji se bave organizacijom lažnih azilanata”, kazao je Đelić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

On je rekao i da će uskoro početi šira kampanja u medijima da se građanima objasni da od zahteva za azil u zemaljama Evropske unije ubuduće neće imati ni konkretnu, ni finansijsku korist.

“Verovatnoća da će dobiti azil je mala. Više neće biti ni novca, već će se samo maltretirati u tom pokušaju”, kazao je Đelić. On je naveo da Srbija sa evropskim partnerima razmatra promenu funkcionisanja “šengenskog prostora”, s obzirom na to da, kako je istakao, azil dobija samo onaj ko je progonjen politički, ili zbog
izražavanje mišljenja, a takvih na području Zapadnog Balkana nema.

Đelić je istakao da se država u sprovodjenju resktriktivnih mera prema lažnim azilantima neće posebno usredsrediti na neku etničku, versku ili drugu grupu, već će sve gradjane posmatrati jednako. Đelić je danas otputovao za Zagreb, na sastanak predstavnika EU i zemalja Zapadnog Balakana na kojem će, izmedju ostalog, biti reči i o problemu lažnih azilanata u zemljama EU.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije