Beket i Biblija kao plesne inspiracije

Beogradski festival igre će od 3. do 18. aprila pred beogradsku, a zatim novosadsku i zrenjaninsku publiku dovesti neke od najatraktivnijih plesnih trupa svetske scene, sve pod sloganom „Igra je o životu… i život sam”. „Životne teme s dinamikom i estetikom doba kojem pripadamo – u središtu su ovogodišnje selekcije”, kaže Aja Jung, balerina i osnivač festivala, koji je doživeo i svoje osmo izdanje.

„Možda sloganu festivala najviše odgovara postavka nemačkog koreografa Marka Gekea ‘Bravo, Čarli!’ u izvođenju roterdamskog Skapino baleta na muziku famoznog džez pijaniste Kita Džereta”, napominje Aja Jung, „jer govori o vremenu u kojem živimo i koje je nekima zabavno, a nekima teško i neizvesno. U oblacima bele prašine i uz zvuke čudnih udaraljki pojavljuje se uznemirujuća slika poznatog sveta, naših fragilnih i neobičnih života”, rekla je Jungova.

Ne bi trebalo propustiti ni nagrađivanu predstavu „Pevac” Baraka Maršala, inspirisanu pričom I. L. Pereza „Bonča Nečujni”, Beketovim „Čekajući Godoa”, kao i tekstovima iz Biblije i jemenskog folklora. Jasmin Goder je „Život sam” opisala „Ljubavnom vatrom”, kroz valcer i preispitivanje stereotipova romantizma. Neki koreografi dali su savremeniju pozadinu. Tako „La La Land” Aleksandra Ekmana i Medija Valerskog predstavlja grupu pojedinaca na kursu samoterapije, koji različitim vežbama pokušavaju da postanu bolja ljudska bića. Istražujući „granice normalnog i ludog, zdravog i bolesnog”, Jiržij Kilijan sa svojim „Bogovima i psima” u prvi plan ističe simboliku slike na kojoj se igrači uvijaju u nakazne poze, pred očima psa projektovanog na crnoj kulisi. Na programu Festivala igre još mnogo je smelih ostvarenja, koja kroz fascinantne plesne scene nude autentične poglede na čoveka, život, svet, a kao jedan od glavnih aduta festivala nameće se „Artifakt” Vilijama Forsajta, izabran i za svečano otvaranje 3. aprila u Sava centru.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

 

„Artifakt” je naslov koji je postao mera brzine kojom ono što je novo i drugačije, čak revolucionarno, postaje mejnstrim jer je već nakon prvog šoka predstava počela da prihoduje kao „Labudovo jezero”. Za Kraljevski flamanski balet Vilijam Forsajt je rekonstruisao svoje remek-delo i udahnuo mu nestvarnu tehniku današnjih najboljih igrača. U poigravanju igrom prednjače Vejn Mekgregor, Jasmin Goder, Mateo Levađi, Magi Maren, ali i mali plesni sastav „Les Slovaks”. Pa, ipak, to su predstave za koje se traži karta više na svetskim plesnim scenama. Radi se o smelosti utemeljenoj na kvalitetu, a ne smelosti kojom je fasciniran samo njen autor – rekla je Aja Jung.

Festival je, u odnosu na prethodnu godinu, obimniji po programu, a program koji ćemo gledati – neponovljiv. Publika Festivala igre je zahtevna, bira kvalitet i već sama određuje naslove koji joj leže, tako da tu nema greške. Važno je samo imati snage za trku u kojoj unapred predviđate hitove i rezervišete najbolje – kaže Aja, ali i otkriva da su pripreme ovogodišnjeg festivala pratile i neke otežavajuće okolnosti.

Kod nas stanuje konstantna neizvesnost. Ove godine nam Sekretarijat za kulturu Beograda umanjuje svoju naklonost za 50 odsto (ne 30, kako je prvobitno najavljeno), i to predstavlja nepremostiv problem u realizaciji programa. Neozbiljno je da takva informacija stigne krajem februara, kada su svi ugovori potpisani, a program najavljen. Verujem da novca ima, ali nema onih koji bi odgovorno i profesionalno umeli da odvoje dobro i referentno od prosečnog ili lošeg. Svedoci smo da na domaćem terenu postoje i drugačiji primeri sakupljanja gostiju, lokalni timovi eksperata koji koštaju desetosruko više od programa koji na kraju izvedu za prijatelje, ali se i dalje vrednuju od onih koji su ovde u poziciji da odlučuju. Razlika je u tome što takvi programi nikada neće biti udarna vest svetskih stručnih magazina ili bar mali naslov u „Njujork Tajmsu“.

Ni ove godine na Festivalu igre neće se moći vidjeti nijedna plesna trupa iz Srbije.

“Već je tradicionalno pitanje zašto nema domaćih predstava, ali tek kada je program najavljen i karte puštene u prodaju. Čini se da nas domaće kompanije još ne doživljavaju ozbiljno jer poziv je već dugo otvoren”, kaže Aja Jung.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije