Miroslav Lazanski:Tihomir Purda superstar

Za manje od godinu dana Srbija je „odustala” od gospodina Ganića, gospodina Jurišića i gospodina Purde

Zašto Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pravi probleme državnom vrhu Hrvatske i Srbije? Zašto sve crvene poternice Interpola koje je izdala Srbija, a na osnovu kojih se u drugim zemljama hapse svi osumnjičeni za ratne zločine, dakle, zašto sve te poternice nisu povučene na vreme? A ne da sada hrvatski veterani koriste slučaj Purda da danima demonstriraju po Zagrebu vređajući i predsednika Hrvatske Ivu Josipovića i premijerku Jadranku Kosor. Štaviše, premijerku su nazvali „Jaca Amsterdam”.

 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zar u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije nema nikoga ko je mogao da pretpostavi da to sa Purdom neće ići tako lako i da će cela Hrvatska stati iza Purde kao da je superstar. Kao što je i stala. Zar u tužilaštvu svih ovih godina niko da se seti da pogleda sve te optužbe i crvene poternice, da vidi kako su data priznanja okrivljenih, da li su iznuđena ili nisu, ko su bili svedoci i gde su sada? Godine su prolazile i tek sada gospodin Vekarić, optužujući bivše vojno pravosuđe, kaže da je sve to bilo nekvalitetno prikupljeno. Verovatno su u tom bivšem vojnom pravosuđu sedeli sve zadrti komunisti, amateri bez fakulteta i protivnici novog bratstva i jedinstva. Pa su se slučajno nameračili baš na Purdu i njegove kamarade. Pa ako tužilaštvo nije na vreme povuklo poternicu Interpola, jer je priznanje gospodina Purde dato pod prisilom, zašto tužilaštvo sada ne istraži ko je gospodina Purdu zatvorio i gde, kakav je to logor bio, i ko je to od tada odgovornih faktora u JNA prisilio gospodina da prizna da je učinio nešto što on nije učinio. Hajde da već jednom otvorimo istragu oko tih logora u Srbiji. Šta su to bili, sabirni centri, ili konclogori? Neka tužilaštvo optuži odgovorne iz bivše JNA, njihova imena sigurno postoje, koji su svojim ranijim činjenjem u slučaju Purda sada ugrozili odlične odnose između Zagreba i Beograda. Ili će se sve zabašuriti?

Da li je srpsko tužilaštvo u slučaju Purda moglo da postupi pravno elegantnije? Naravno da je moglo, Purda je mogao da iz BiH bude izručen Srbiji, a onda da se u postupku ustanovi ovo što je sada ustanovljeno. Ovako, Tužilaštvo za ratne zločine svojim postupkom ide naruku onim zlobnicima koji spekulišu da je odluka o Purdi zapravo politička odluka iz vrha države. Što je gospodin Vekarić indirektno dao da se i nasluti konstatacijom o „pomirenju u regionu”.

Dakle, za manje od godinu dana Srbija je „odustala” od gospodina Ganića (kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu), gospodina Jurišića (kolona JNA u Tuzli) i gospodina Purde (ranjeni vojnici JNA u Borovu). Sva trojica bila su optužena za ubistvo pripadnika JNA. Sada je evo u Beču, na osnovu poternice Interpola koju je izdala Srbija, uhapšen i gospodin Jovo Divjak, bivši pukovnik JNA i bivši general armije BiH. Osumnjičen je za učestvovanje u ubistvu pripadnika JNA, takođe u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Kako je gospodin Jovo očito Srbin bojim se da bi on mogao na kraju da plati ceh za svu prethodnu neažurnost našeg tužilaštva za ratne zločine. Em je bivši oficir JNA, em je Srbin iz Srbije, dakle ne kvarimo pomirenje u regionu.

Ako Srbija „odustane” i od gospodina Divjaka može se desiti da više niko u svetu bilo kakvu poternicu Interpola, koju je izdala Srbija, neće shvatiti previše ozbiljno. Još ako skoče i veterani u Sarajevu radi odbrane digniteta tamošnjeg rata i gospodina Jove, ne preostaje nam ništa drugo nego da povučemo poternicu i za drugom Jovom i sve druge poternice. A šta drugo, moramo da doprinesemo opštem pomirenju u regionu.

Zapravo, da bismo izbegli eventualno nove i slične slučajeve možda je najbolje da manje-više sve pripadnike bivše JNA okrivimo zbog ,,pokušaja odbrane tamnice jugoslovenskih naroda”, odnosno Jugoslavije. I da ranjavanje ili ubijanje zarobljenog pripadnika JNA, ili bilo koje druge vojske, ili paravojske, nije bio zločin budući je to učinjeno u žaru oslobodilačkog rata za nove demokratske države na prostoru bivše SFRJ. Time ćemo doprineti ne samo pomirenju u regionu, već i novom običajnom ratnom pravu. Tako da niko na prostoru bivše SFRJ ne samo da nije nego i neće biti kažnjen za ubistvo bilo kojeg ranjenog ili zarobljenog pripadnika JNA.

Zašto su ti mladići dali svoje živote? A bili su samo nesrećni vojnici bivše države, koje smo se svi, od Triglava do Vardara, tako brzo odrekli. Možda je nismo ni zaslužili…

Miroslav Lazanski, Politika

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije