Sarajevo uputilo protestnu notu Beogradu

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj je rekao da će BiH tražiti da se Divjak brani sa slobode uz kauciju.

“Ministarstvo spoljnih poslova BiH učiniće sve potrebne napore jer nam je osnovni zadatak zaštita građana BiH, a naročito u ovakvim slučajevima nepravednih optužnica”, kazao je Alkalaj.

On je ocenio da je “hapšenje Divjaka po poternici Srbije politički motivisan korak radi relativizovanja njene krivice za dešavanja u proteklom ratu u BiH”.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović ocenio je da je krajnje vreme da pravosuđe Srbije dostavi spisak državljana BiH koji se terete da su počinili ratne zločine i izrazio uverenje da će Divjak što pre biti oslobođen.

– Ahmetović je rekao da se zbog Tužilaštva za ratne zločine Srbije i difuznih poternica, koje su prosleđene drugim zemljama, “privode najistaknutiji predstavnici BiH”, te dodao da nijedan strani sud nije priznao zločine u sarajevskoj Doborovoljačkoj ulici za koje se tereti Divjak.

Ahmetović kaže da je Divjak do sada više puta prelazio granicu BiH i pri tome nije imao nikakvih neugodnosti i izrazio nadu “da neće biti izložen daljem stresu i dugotrajnom pravosudnom postupku”.

Tužilaštvo BiH u međuvremenu je uputilo zahtev za izručenje Divjaka pravosuđu BiH zbog istrage koja se vodi vezano za događaje u Dobrovoljačkoj ulici 1992. Zahtev za izručenje, Tužilaštvo BiH zasniva na činjenicama da je doneta naredba za sprovođenje istrage protiv više osumnjičenih lica i da su to ratni zločini koji su se desili u BiH, koji su u nadležnosti pravosuđa BiH.

Na aerodromu u Beču sinoć je uhapšen penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, na osnovu poternice iz Srbije, kojom se tereti za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Austrijski sud je danas Divjaku odredio ekstradicioni pritvor od 14 dana. MUP Srbije je saopštio da je Jovan Divjak uhapšen u Beču na osnovu međunarodne potjernice, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Babić: Protestna nota Srbiji nije stav MIP BiH

Zamenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić tvrdi da diplomatska nota koju je Sven Alkalaj uputio Ambasadi Srbije u BiH u vezi hapšenja Divjaka nije stav tog ministarstva. Ona smatra da se ovim Alkalaj meša u pravosudni sistem druge zemlje.
“Diplomatska nota u kojoj se kaže da ovakav stav vlasti Srbije ne doprinosi konstruktivnom jačanju dobrosusedskih odnosa između dve zemlje nije stav MIP-a BiH, već Alkalajev privatni stav”, rekla je Babićeva.
Ona je ponovila da se Alkalaj, po ko zna koji put, zloupotrebom funkcije u Savetu ministara BiH, meša u pravosudni sistem druge zemlje i krši međunarodnu obavezu o saradnji sa nadležnim institucijama po pitanju osumnjičenih za ratne zločine. Ona navodi da Alkalaj, koji nije na isti način pozdravio konstruktivan stav Srbije u slučaju Purda, “isključivo deluje po dnevno-političkim zahtevima sarajevske političke kuhinje”.

Špirić: Organi BiH morali su da procesuiraju Dobrovoljačku

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić rekao je Tanjugu da su pravosudne institucije BiH morale da procesuiraju slučaj Dobrovljačke ulice, iz maja 1992. godine u Sarajevu, a da su to uradili, ne bi sada ”njene gradjani hapsili u drugim zemljama”.
“Da je Bosna i Hercegovina radila svoj posao ne bi se njeni gradjani hapsili u drugim zemljama”, rekao je Špirić u komentaru povodom sinoćnjeg hapšenja ratnog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču na osnovu poternice Srbije.
Komentarišući protesnu notu, koju je tim povodom danas ambasadi Srbije u Sarajevu uputio ministar insotranih poslova BiH Sven Alkalaj, predsedavajući Saveta ministara BiH je rekao da je “Alkalaj kamen oko vrata BiH”.
“Alkalaj je sve manje ministar BiH, a sve više čovek bosanskohercegovačkog brloga”.

Blic Online

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije