Počela evakuacija iz Tripolija

Kako su naveli srpski zvaničnici tri aviona moći će da prebace oko 500 ljudi i da su u ovom trenutku prioritet žene i deca.

Povratak aviona u Beograd predviđen je za prva dva leta oko 12 časova, ukoliko ne bude kašnjenja. Treći avion vratiće se posle 17. sati.

Dva Boina 737 nacionalnog avioprevoznika poletela su sa aerdoroma “Nikola Tesla” tačno u šest ujutru. Kako je rekao kapetan jednog od aviona Vladimir Banjac, letelice će preleteti preko Podgorice, Italije, zatim Sicilije i Malte, do Tripoliija.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Odlazni let iz Beograda ka Libiji je 2 sata i 15 minta do Trpolija, a povratni let je nešto duži zbog vetra i to je nekih 2 sata i 20 minuta”, kazao je on.

Ministar policije i šef kriznog štaba za evakuaciju građana iz Libije, Ivica Dačić, koji je ispratio prve avione za Tripoli, rekao je da će se štab potruditi da ni jedan građanin Srbije ne ostane na cedilu u Libiji.

“Mi očekujemo da će se za nekoliko sati oba aviona vratiti s našim državljanima koji se nalaze u Tripoliju, po nekom prioritetu koji će utvrditi Ministarstvo spoljnih poslova, tako da se nadam da će danas ova tri aviona uspeti da prevezu negde blizu 500 putnika. Međutim, nastavićemo i dalje da pratimo situaciju, imajući u vidu da je to najverovatnije nedovoljno da bi bili evakuisani svi naši građani”, kazao je Dačić.

Prema poslednjim procenama, naših državljana u Libiji ima između 1.000 i 1.500 .

Evakuacija srpskih državljana je orijentisana na tri glavna centra- Tripoli, Ras Lanuf i Bengazi. Prema planu iz Libije će se prvo vratiti žene i deca.

“Uz malo sreće, pošto je na aerodromu u Tripoliju velika gužva, jednostavno avioni neće poleteti dok se ne ukrcaju svi naši putnici, koliko može da stane u ovaj jedan avion, a naravno vraćaće se onoliko puta koliko bude potrebno”, objasnio je Dačić.

Svi naši građani čiji su pasoši u njihovim preduzećima u Libiji, dobiće putni list koji zamenjuje pasoš. Vlasti u Libiji ukinule su izlazne vize.
Plan: evakuacija svih građana

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnjih poslova Mirko Stefanović kaže za B92 da je to ministarstvo u stalnom kontaktu s avionima koji su na aerodromu u Tripoliju, kao i da kompletan sastav ambasade na aerodromu.

Prema njegovim rečima, za razliku od Tripolija, situacija je drugačija u Ras Lanufu, gde je oko 300 građana Srbije. “Za sada ne postoji mogućnost njihovog prebacivanja u Tripoli. Očekujemo da rusko ministarstvo za vanredne situacije tokom dana uputi brod koji bi primio i naše građane i na taj način ih evakuisao”, kazao je Stefanović.

“U Bengaziju se čeka turski brod, jer tamo rade turske firme i on bi trebalo da primi naše medicinske sestre kojih ima oko 60”, dodao je on.

Stefanović je rekao da se kontinuirano radi na rešavanju pitanja pasoša državljana Srbije, ali da pro blema ima nekoliko. “

Problem su komunikacije, neki pasoši se nalaze u Tripoliju, u institucijama libijske vlasti, tako da nismo u mogućnosti da im dostavimo pasoše van Tripolija. Pokušaćemo da stvari olakšamo kroz fotokopije pasoša koje smo dostavili, preko putnih isprava i na svaki način. Ipak, svaki slučaj je drugačiji i to ćemo rešavati u hodu”, kazao je on.

“Najvažnije je da te najveće grupe gađana krenu ka Srbiji, kako bi smo se koncentrisali na one manje, pošto ima dosta građana Srbije koji su rasuti po naftnim poljima u Libiji i koji rade za strane firme, pa se razgovara i sa raznim svetskim ambasadama da u slučaju evakuacije povedu i naše građane”, objasnio je Stefanović.

Osim Srbije i druge zemlje rade na evakuaciji svojih građana. Put Crne Gore danas bi trebalo da krene prva grupa od oko 70 državljana te zemlje.

Problem sa evakuacijom do sada je imala Francuska, čiji avioni su prinudno morali da slete na Maltu, jer za to u Libiji nisu dobili saglasnost. Slična situacija je i sa službenicima američke ambasade koji do kasno sinoć nisu uspeli da napuste Libiju.

Svetske agencije prenose da će oko 15 hiljada kineskih državljana prebaciti grčki brodovi, a u evakuaciji stranaca angažovanes u i Rusija i Turska.

B92

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije