Šta sud poručuje blagim kaznama

 

Miloš Mladenović i Danilo Žuža osuđeni su na po 3 meseca zatvora, zbog napada metalnim šipkama na novinara nedeljnika “Vreme” Teofila Pančića.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pančić je rekao da ne shvata poruku presude kojom su Mladenović i Žuža dobili duplo blaže kazne od najblaže zaprećene zakonom.

“Ako dobro razumem, sud konstatuje da je krivično delo izvršeno, jer da nije, oni bi bili oslobođeni, ali uprkos tome odmerava kaznu koja je duplo kraća od tih šest meseci, pošto je zaprećeno od šest meseci do pet godina”, rekao je Teofil Pančić.

“Nisam dovoljno pametan da shvatim šta je poruka takve presude, šta je poruka za ovo društvo”, naveo je Pančić.

“Ova presuda i sve ovo u vezi sa njom uopšte nije moj problem, ja nemam ništa od toga i sa tim više. Mislim da je ovo naprosto problem toga u koje zakone ovo društvo veruje, u koje vrednosti ono veruje, šta poručuju na ovaj način sudovi”, kazao je on.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu već je najavilo žalbu na presudu napadačima Teofila Pančića, ali i na rešenje kojim im je ukinut pritvor.

Pravnik Jukoma Milan Antonijević ocenjuje za B92 da će sam sud morati dobro da obrazloži čime se rukovodilo kada je Mladenoviću i Žuži izrekao kaznu ispod zakonskog minimuma.

“To je nešto što nije dopustivo i sama poruka ovakve presude nije adekvatna krivičnom delu i napadu na jednog novinara iz mržnje, koja je očigledna. Sama sredstva izvršenja, znači te šipke koje su korišćene, govore u prilog tome da su posledice ovog krivičnog dela mogle biti izuzetno teške”, smatra Antonijević.

“Sa druge strane, i činjenica da su optuženi uhapšeni, znači skrivali su se nakon izvršenja krivičnog dela, ne ukazuje na to da je sam pritvor mogao biti ukinut na način na koji je ukinut, tako da vidim da se Tužilaštvo na to žalilo, što je dobro, a tužilac se ujedno žalio i na samu presudu i nadam se da ćemo kasnije, u nastavku postupka, ipak videti adekvatniju kaznu”, zaključio je on.

Mladenović i Žuža su pre dva meseca u Zemunu, u autobusu javnog prevoza, po prethodnom dogovoru, napali Pančića i udarali ga metalnom šipkom i rukama.

Uhapšeni su nakon deset dana bekstva, a policija ih je identifikovala uz pomoć snimaka sigurnosne kamere jedne banke, koja se nalazi u blizini mesta napada.

Umesto pritvora, koji im je jučerašnjom presudom ukinut, uvedena im je mera zabrane napuštanja boravka, a zabranjen im je i prilazak Teofilu Pančiću bliže od 100 metara.

B92

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije