Život od Milutina

Naizgled, sasvim prosječna životna sudbina, od rodjenja na selu, priklanjanja i slijepe vjernosti komunizmu ka naizbježnoj ideološkoj transformaciji 90-ih godina čini se jedna sterotipna sudbina našeg čovjeka. Medjutim, neprepoznavanje svih tih “prosječnosti”; neznanje; nemogućnost ili strah da se odupre svim sistemima koji su ga uvlačili u svoje okove tokom života i na kraju osvrt kako je ipak zadovoljan svim učinjenim, upravo takvu osobu i čine natprosječnom. I vrijednom satire. Još ako saznamo da je završio put, a ostao “slijep”, postaje bitnija da sami ne postanemo ‘milutini’ jednog dana. I da na vrijeme otvorimo oči. Bar potruditi se za života najbolje što možemo, postaje podjednako uspješno i ako cilj nismo ostvarili. Film, zbog svega toga, kao što je imao ironičan prikaz prema prošlim, isto se može danas prepoznavati i prema nekim aktuelnijim politikama. A na žalost, kako se stvari ponavljaju, već sutra i prema nekoj budućim. Bez mogućnosti da će se omašiti. Ako mu se sada slatko smijemo, smijeh će nam vremenom postati gorak. A tad može biti kasno.

Samo da na kraju svi ne postanemo ‘milutini’ jednoga dana…

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Film je učestvovao na svim značajnijim festivalima u regionu (najznačajniji, Sarajevo film festival, beogradski kratki metar, OFF Road festival), a nagradjen je I. nagradom na festivalu Akademija bivše Jugoslavije u Mariboru i II nagradom na Balkan Youth Festivalu (festival zemalja jugoistočne Evrope u Solunu).

scenario i režija – Dejan Strika
montaža – Aleksandar Bundalo
kamera – Milan Knežević
glume: Dragoslav Medojević, Aleksandar Blanic, Radmila Smiljanić, Danica Todorovic, Danica Todorović, Sagor Mešković, Slobodan Perišić, Ljubiša Savanović, Boris Šavija

 

Film možete pogledati na ovom linku

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije