Dosad 130 uhapšenih u Varšavskoj!

Pucajte nam u prsa, bando! Vratite nam državu!’ – viču građani brojnim, do zuba naoružanim, policajcima, koji su dobili naređenje da ‘krenu’ na njih te da ih nose u ‘marice’. S policajcima se naguravao i šef zagrebačke Skupštine vičući im: ‘Pustite me da slobodno hodam svojim gradom.’

Podsjećamo, policija je jutros došla u Varšavsku i uhapsila nekoliko aktivista Prava na grad i Zelene akcije koji čuvaju tu ulicu od kamiona Hoto Grupe.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nakon hapšenja nekoliko aktivista, među kojima su Teodor Celakoski i Urša Raukar, koju su četvorica policajaca odnijela u ‘maricu’, policajci su se poredali u živi zid te su tako zaštitili Horvatinčićevo gradilište.

Advokat Urše Raukar, Lina Budak novinarima pokazala zabranu prilaska koju je dobila glumica. Urši Raukar su zabranili da od 15. do 23. jula prilazi Varšavskoj ulici?!

“Ispitivanje je završeno. Izgleda da će ih držati 12 sati, Urša se dobro drži, a policajci su pristojni”, rekla je odvjetnica.

Šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem pridružili su se danas demonstrantima u Varšavskoj. Tačnije, sjeli su na križanje Gundulićeve i Masarykove ulice.

Iako je policija sve ostale demonstrante policija digla i privela, dvojicu SDP-ovaca nisu dirali jer imaju saborski imunitet. Među privedenima su, inače, i novinar Novog lista Branimir Zekić te novinarka portala Zagrebancija Maja Gujinović.

Predsjednika Gradske skupštine je tokom boravka među protestantima žestoko napao glumac Vili Matula. – Kako te nije sramota, ovo je vaša politička šteta. Vi ste sada odgovorni, vi ste pohapsili sve ove ljude. Svaka vam čast! – bjesnio je Matula na SDP-ovca.

Nakon pola sata dvojica SDP-ovaca zaputila su se u Gradsku skupštinu gdje će pokušati održati izvanrednu sjednicu.

Tomislav Tomašević predsjednik Zelene akcije, koji je uhapšen oko 10 sati, kaže da su prije dva dana zatražili od zagrebačke Gradske skupštine, koja kontroliše skupštinu Zagrebačkog holdinga, da njihove kompanije poput Zrinjevca ne učestvuje u radovima u Varšavskoj. ‘Danas se to dogodilo, Zrinjevac je uklonio drveće i za to je odgovorna gradska vlast’, kazao je Tomašević za Hinu.

Osim gradske, Tomašević smatra da je politički odgovorna i državna vlast. Drži da nije moguće da jedan dio policije provodi kriminalističku obradu zbog štetnog ugovora u Varšavskoj po nalogu Državnog tužilaštva, a drugi dio policije osigurava početak radova u Varšavskoj.

Kontroverzni projekt Cvjetni prolaz već nekoliko godina izaziva kontaverze u javnosti, a poseban trn u oku je ulazno-izlazna rampa u garažu za čuju je gradnju Grad sam sebi izdao lokacijsku dozvolu i za njenu izradu od Horvatinčića posudio novac koji će mu se kroz pet godina refundirati iz gradske blagajne, tj. iz džepa poreskih obveznika.

“HOTO GRUPA u cijelosti pozdravlja nastavak radova u Varšavskoj  i drži kako isti predstavljaju potvrdu vladavine prava i poštivanje pravnog poretka Republike Hrvatske. Kao poduzetniku koji se u svom poslovanju u cijelosti poštuje zakon i koji u provjektu Cvjetni ima sve zakonom propisane dozvole ishođene zakonom propisanim postupkom ovaj nastavak radova potvrđuje da je RH pravna država u kojoj se poštoju vrednote ustavnog poretka kao što su pravo na rad, sloboda rada, poduzetništva te tržišna sloboda”, komentarisao je Tomo Horvatinčić nastavak radova.

Ministar policije Tomislav Karamarko čudio se danas što ga novinari pitaju je li policija prekoračila svoja ovlaštenja u Varšavskoj i prekomjerno upotrijebila silu, a tvrdi da policija samo asistira propuštanju na gradilište, na zahtjev Grada

‘Je li policija pretjerala u Varšavskoj?’ pitali su novinari ministra Tomislava Karamarka pred Banskim dvorima.

‘Ne, ma kakva upotreba sile?!’ nonšalantno je odgovorio ministar unutrašnjih poslova.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović zatražio je od policije da u Varšavskoj ne primjenjuje silu. Osim toga njegova će Kancelarija zatražiti izvještaje svih nadležnih oko ovih događanja.

– Bez obzira ima li zakonske osnove za policijskom intervencijom mora se voditi računa o razmjerama u postupanju prema građanima. Zato pozivam policiju da se drži tog principa i da ne primjenjuje silu ako nema aktivnog otpora i nasilja od strane demonstranata – poručio je Josipović.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije