Nikolina Jelisavac Ne snalazim se kao pobjednik

Za uloge u filmovima „32. decembar” Saše Hajdukovića i „Motel Nana” Predraga Velinovića, za samo mjesec dana, mlada glumica Nikolina Jelisavac osvojila je dva glavna glumačka priznanja na festivalima Sinema siti u Novom sadu i Sofest u Sopotu. U razgovoru za naš list, glumica ne krije da se tim nagradama nije nadala, a uzbuđenje i zadovoljstvo povodom priznanja, poništilo je sav umor nastao tokom hiljada pređenih kilometara između rodne Banjaluke i Novog Sada odnosno, Sopota, kako bi prisustvovala festivalima i primila nagrade.

– Godinama se bavim pozorištem i osvajala sam nagrade u teatru. Kada u roku od mjesec dana, za prva dva filma, dobijete dvije glavne glumačke nagrade, to vas malo uplaši. Ne snalazim se najbolje u pobjeđivanju. Šokirana sam, presrećna i zbunjena, i izmješane su mi emocije – iskrena je Nikolina koja je presrećna jer smatra da će ove nagrade pružiti priliku njenim kolegama iz Banjaluke da više rade na filmu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Nagrade koje sam osvojila važne su zbog svih mojih mladih kolega koji žive i rade u Republici Srpskoj, u Banjaluci. Kinematografija u Bosni i Hercegovini se razvija već godinama, uz veliku pomoć Sarajevskog filmskog festivala, ali u Republici Srpskoj, kinematografija je u povoju. Film „32. decembar” bio je prvi film samostalno proizveden u Republici Srpskoj – podsjeća Nikolina i dodaje da su „Sveti Georgije ubiva aždahu” Srđana Dragojevića i „Turneja” Gorana Markovića bile koprodukcije u kojima su producenti iz Srbije bili većinski finansijeri.

– Moje nagrade su potvrda da je moguće izaći iz sredine koja u kinematografskom smislu nije mnogo razvijena, i djelovati na tržištu filma, u pozitivnom smislu – kaže naša sagovornica koja smatra da se rad uvek isplati. Uloge za koje je nagrađena nisu, kako kaže, došle preko noći, iza toga je decenijski rad u pozorištu, mnogo studentskih filmova i TV serija, a kao i u slučaju njenog lika u filmu „Motel Nana”, mora postojati vera da će uspeh uslediti.

– Film „Motel Nana” rađen je na jednostavan način. Neposredan je i nepretenciozan i kada osvoji sve nagrade na festivalu, kao što se desilo u Sopotu, autori su zbunjeni, pa i ja – kaže Nikolina i priseća se svog prvog filma.

– Naziv filma „32. decembar” ukazuje da svi čekamo nešto bolje u svakoj novoj godini. Junacima u filmu to bolje se ne događa, ali je film omogućio da kinematografiji Republike Srpske krene nabolje – ukazuje Nikolina koja o svojim filmovima kaže:

– Koliko „32. decembar” nema pozitivan kraj, toliko „Motel Nana” nudi optimizam, bolju, svetliju budućnost za glavne junake koje tumačimo Dragan Mićanović i ja. Junakinja „Motela Nana” svesna je da može da živi i radi na Balkanu, ali ostavlja sebi otvorenu mogućnost da ponovo ode u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Za nju, dijelom, to je način života, da poslije nekog vremena napušta neke teritorije i ljude, jer ne može da se ostvari. Nju uvek prati upitnik, da li će u budućnosti biti bolje – kaže Nikolina, koja je optimista.

– Faktor sreće nije presudan, ali je jedan od važnih faktora uspjeha. Možda sam rođena pod srećnom zvijezdom, ne znam koliko će ta sreća da me prati, i sada se trudim da uživam dok imam ovaj vjetar u leđima u vidu nagrada za uloge koje sam ostvarila – dodaje Nikolina koja je bila dio prve generacije diplomiranih glumaca na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

– Ne treba se ni potcenjivati ni precjenjivati, bitno je ne dovoditi sebe u pitanje. Treba biti svjestan sebe, unapređivati sebe i svoj talenat i rad, a rezultat će uslijediti. Kvalitetnim radom sve se postiže – ukazuje naša sagovornica.

 

Tekst preuzet sa www.politika.rs

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije