Istina o hobotnici Paul

Ako imate neki poseban razlog da vjerujete da se unutar Paulove glava krije čarobna kugla, upozoravamo da će Vas tekst razočarati. Jeste li spremni na to?

Neki morski biolozi i stručnjaci navode da je više nego vjerovatno da Paul uopšte ne posjeduje proročanske sposobnosti. Najvjerovatnije je da je jednostavno naučio prepoznati njemačku zastavu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dvogodišnji mužjak hobotnice, koji se rodio u Engleskoj a sad živi u njemačkom akvarijumu, je postao fenomen upravo završenog svjetskog prvenstva u fudbalu, pogodivši pobjednike svih 6 utakmica njemačkog nacionalnog tima – te kao bonus rezultat nedjeljnog finalnog meča između Holandije i Španije.

“Ima seriju pogodaka, o kojoj mnogi kockari mogu samo sanjati,” rekao je Tony LaCasse, portparol New England akvarijuma. “Paul iza sebe ima impresivan niz tačnih pogodaka, ali lično sumnjam da posjeduje vančulne sposobnosti.”

Tokom svakog “proročanstva” se Paulu spuste u akvarijum dvije plastične kutije napunjene školjkama sa zastavom konkurentskih timova po strani.
Iz koje se kutije Pol nahrani, taj tim pobjeđuje. Medijum sa osam krakova se držao jedne linije i tokom nekoliko prvih prognoza je redovno ulazio u njemačku kutiju. Očajničke urlike posmatrača je hobotnica izazvala tek u polufinalu , kada je nakon kratkog razmišljanja iznad njemačke kutije ipak ušla u drugu, špansku – a Španija je stvarno tad i pobijedila 1:0.

Kao pobjednika finalnog meča Pol je opet pokazao – Španiju.

“Hobotnice su među najpametnijim morskih stvorenjima na svijetu”, kaže Mike Henley, čuvar životinja u Smithsonian National Zoo. “Oni su lovci i veoma bistre životinje, pa se vrlo lako nauče kako manevrisati i zavarati svoj plijen. Ipak treba ih često učiti da primaju spremljenu hranu kada su zarobljeni” – dodaje Henley.
LaCasse kaže da u New England Aquarium biolozi često daju hobotnicama kutije od pleksiglasa sa raznim poklopcima ne bi li otkrili da li su sposobni izvaditi hranu. Upravo takva sposobnost brzog učenja može biti objašnjenje zašto Pol uvijek bira pobjednički tim.

“Ako pogledate na njegov niz prognoza, onda to zaista izgleda kao naučeni zadatak,” kaže Jean Boal, profesor morske biologije na Pensilvanijskom univerzitetu. Boal, koja radi sa glavonožcima duže od dvadeset godina, vjeruje da je Polov prvi pogodak bio sretna slučajnost, a da je od tog perioda, dakle od EURA 2008, birao njemačku zastavu, jer je to jednostavno naučio.

“Hobotnice su jako osjetljive prema ljudima. Moguće ih je izvježbati, čak i ako to ne želite,” dodaje Boalova. Ali šta je sa slučajevima, kada Pol nije izabrao njmečku zastavu? “ Sastavni dio učenja , objašnjava Boalova, da “ jednom može izabrati i nešto drugo”

Da li je onda moguće da Paula privlače crvena i žuta boja na njemačkoj i zastavi? Ne, odgovaraju stručnjaci. Hobotnice vide sjajno međutim ne raspoznaju boje. “ Nemaju tu vrstu vida, ali su sposobne razlikovati nijanse sive”,” kaže Richard Learner, kurator odjeljenja sa ribama u baltimorskom nacinalnom akvarijumu u državi Maryland.

Nakon nedjeljnog finala između Španije i Holandije je jasno, da je i u tom slučaju hobotnica izabrala pravi rezultat, prognozirajući pobjedu Španije.

Biće zanimljivo pratiti, šta će slijedeće uraditi “ kaže Henley. “ Sretan je, nema šta. Trebamo ga povesti u Las Vegas.”

Tekst preuzet sa www.lidovky.cz

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije