Bratstvo Tadića čeka predsednika

A poručiće mu: „Gospodine predsedniče, mi možemo samo moralno da vas podržimo i da vam kažemo da uvek imate podršku nas Pivljana”.
Boris Tadić poslednji put bio je u Smriječnu, odakle mu potiče porodica, pre desetak godina.

– Dolazio je ranije češće gospodin predsednik Srbije. Poslednji put kada je bio ministar telekomunikacija. Biješe to prije oko deset godina… I kako je život odmicao, obaveze se gomilale, manje je i vremena. Razumijemo to, velike su obaveze politika, a tek biti predsednik Srbije. Eto, sada pred dolazak srećni smo. Uzbuđena i porodica i cela opština – priča Sveto.

Njegovo detinjstvo vezano je za Borisa. Kaže: „Učio me da vozim kola”. Danas, zbog Borisa Tadića u Smriječnu ne propušta se dnevnik.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Zbog njega ga i gledamo. To je taman naš završetak radnog dana, a onda gledamo i njegov radni dan. I mi smo ponosni. To je naš čovjek, jedna porodica – dodaje Sveto.

A, kako prate sve događaje, ponekad i brinu. Tadićev mlađi rođak kaže:
– To je posao rizika. Najgore nam kada mu se upućuju prijetnje. Brinemo… Kako ne bismo brinuli! Ne daj Bože…

Sveto dok vozi po crnogorskim vrletima dodaje: „Da znate da sam i ja uzbuđen. Nije ovo obična posjeta. On dolazi kao rođak, al’ ipak je on predsednik. Dolazi nam u selo, u kuću, predsednik Srbije”. Za Svetu svi znaju da ima rođaka predsednika. U šali mu prijatelji ponekad dobace kada se Tadić pojavi na televiziji: „Evo ti ga striko”.

Dalji rođak Borisa Tadića Radmilo priča za „Blic” da je „bratstvo Tadića veliko, a selo Smriječno, postojbina Tadića, dijeli sudbinu cijelog sjevera Crne Gore – ljeti ima 40-50 kuća, a zimi petnaest”. Seoska škola ima tri đaka.

Predsednik Srbije, kaže Radmilo Tadić, najviše liči na svog strica Boška, predratnog oficira.

– Boško je, kao i svi Tadići, veoma častan čovjek bio… Umro je ima deset godina, imao je dvanaestoro djece, ali nijedno od njih nije ličilo na njega kao Ljubin Boris… – priča Radmilo.

Srpski predsednik obići će sa rođacima i seosko groblje, ali i kuću u kojoj je rođen njegov otac. U manastiru Piva dočekaće ga vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i iguman manastira Nikifor. Predsednika u manastiru čeka dar. Izradile su ga monahinje iz Župe kod Nikšića. U manastiru za „Blic” kažu: „Na pergamentu molitva Svetom Jovanu, koga slave Tadići, ikona sveca i oslikan manastir Piva”. Monahinje su radile od kako su čule za posetu predsednika.

Tadićeva poslednja poseta 2006. posle referenduma
Poslednja Tadićeva poseta Podgorici bila je 27. maja 2006. godine posle proglašenja nezavisnosti Crne Gore, kada je srpski predsednik izjavio da Srbija priznaje referendumski rezultat i da želi sa Crnom Gorom da gradi prijateljske odnose.

Dva dana predsednika Srbije u Crnoj Gori

ČETVRTAK
– Srpski predsednik je posetu Crnoj Gori počeo sastankom sa premijerom Milom Đukanovićem u Podgorici
– Usledio je sastanak sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem u njegovoj rezidenciji na Cetinju
– Posle podne je Tadić posetio sedište mobilnog operatora „Mtela“, kompanije koja je u vlasništvu „Telekoma Srbija“
– Za veče je bio zakazan prijem u hotelu „Podgorica“, a potom i svečana večera u vili „Gorica“ čiji je domaćin crnogorski predsednik

PETAK
– Dan je počeo posetom Herceg Novom, gde će svečano otvoriti Konzulat Srbije
– Sledi ručak u manastiru Piva, gde će predsedniku pokazati riznicu predmeta od 15. do 19. veka
– Tadić zatim odlazi u selo Smriječno, odakle potiče predsednik Srbije, i gde se nalazi rodna kuća njegovog oca


Tadić pozvao Đukanovića da poseti Srbiju

Predsednici Srbije i Crne Gore, Boris Tadić i Filip Vujanović, saglasili su se juče da je budućnost dve zemlje u Evropskoj uniji.

Vujanović je posle sastanka na Cetinju rekao da je Tadiću preneo „odlučnost Crne Gore da ubrzano ide prema NATO integraciji” i očekivanje Podgorice da Beograd razume tu važnu „integracionu potrebu Crne Gore”. Tadić je kazao da Beograd „potpuno otvoreno i iskreno podržava nameru Crne Gore da postane punopravna članica NATO”.

Tadić je prethodno u Podgorici pozvao Mila Đukanovića da dođe u Beograd i kazao da je njegov utisak da je crnogorski premijer prihvatio poziv. Upitan da prokomentariše što je Tadić odbacio njegove optužbe da je crnogorska opozicija kreirana u kabinetu srpskog predsednika, premijer Milo Đukanović je rekao da su tim informacijama raspolagale bezbednosne strukture Crne Gore. Tadić i Vujanović posetili su juče i kompaniju „M:tel”, članicu „Telekom Srbija grupe”. „Investirali smo 140 miliona evra u ‘M:tel’ i zadovoljni smo tržišnom pozicijom u Crnoj Gori”, istakao je direktor „Telekoma Srbija” Branko Radujko.

Blic Online

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije