Metro oslobađa Beograd od autobusa

Izgradnja metroa smanjiće saobraćajne gužve i omogućiće da putnici iz Novog Beograda i sa Banovog brda brže stignu do centra.

U prvoj fazi, bile bi izrađene trase koje čine osnovu mreže. U drugoj fazi bi se mreža širila prema predlozima investitora, ali bi preciznija dinamika bila utvrđena posle procene opravdanosti ulaganja.

“Predviđene su dve trase Beogradskog metroa: od Ustaničke ulice duž Bulevara kralja Aleksandra ka Novom Beogradu i od Banovog brda do Karaburme koje bi se ukrštale u centru grada. Kao deo trase beogradskog metroa ozbiljno se uzima u obzir i novi most preko Ade Ciganlije”, ističu saobraćajni stručnjaci.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Oni naglašavaju da bi trase morale da budu nezavisne u odnosu na ostali saobraćaj i da obezbede punu povezanost sa ostalim sistemima javnog saobraćaja uključujući i gradsku železnicu. Tačke povezivanja bile bi Vukov spomenik, železničke stanice Prokop i Novi Beograd, gde se planira i izgradnja međugradske autobuske stanice.

“Zbog uvođenja beogradskog metroa u saobraćajni sistem, biće izmenjeni ostali sistemi javnog prevoza. Efekti preraspodele doprineli bi da iz centra bude izmešten terminus Zeleni venac, jer bi se njegove funkcije mogle preneti na terminus na kraju trase metroa u Tvorničkoj ulici. Preko Brankovog mosta bi prolazio daleko manji broj autobusa, a korišćenje trase metroa na novom mostu preko Ade sigurno bi smanjio broj vozila preko Gazele i u Bulevaru vojvode Mišića. Beogradski metro će sigurno omogućiti smanjenje broja autobusa i tramvaja na ulicama”, naglašavaju urbanisti.

Radna grupa za izradu beogradskog metroa, čiji je dokument usvojila gradska vlada, a o čemu će se 29. juna izjasniti odbornici Skupštine grada, predlaže da se za održavanje i parkiranje vozila metroa koriste postojeći kapaciteti kao što je depo GSP-a u Novom Beogradu ili lokacija u blizini groblja Orlovača. Broj stanica će zavisiti od gustine naseljenosti i procene u kojim područjima grada najviše ljudi radi.

Finansiranje beogradskog metroa je moguće obezbediti na više načina: novcem iz gradskog budžeta, zaduživanjem kod međunarodnih finansijskih institucija ili kod komercijalnih banaka, emitovanjem municipalnih obveznica, davanjem koncesije ili preko sistema javno-privatnog partnerstva.

“Izdvajanje iz budžeta je malo verovatno, zaduživanje je moguće na osnovu Zakona o budžetu, ali ako bi ta sredstva na bilo koji način bila ograničena, to bi usporilo gradnju. Emitovanje municipalnih obveznica je primenljivo rešenje, pod uslovom da to bude podrška koncesiji ili javno privatnom partnerstvu”, naglašavaju ekonomski eksperti.

Postoji mogućnost da se projekat metroa realizuje kroz međudržavni aranžman u kome bi se za obe strane, grad i investitora, kao garanti pojavile države partneri,a model bi bio koncesija ili sistem javno-privatnog partnerstva.

B92

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije