Počinje obnova ćuprije na Drini

– Raduje nas to što u Višegradu na ovaj veliki projekat ne gledaju samo kao na davanje starog sjaja ćupriji na Drini nego mnogo šire i obuhvatnije kao na dio turističke ponude ovog grada i šire regije – rekla je na sastanku u Višegradu sa Komisijom za most Barbara Forgasi.

Ona je precizirala da je i svrha predstavnika misije Savjeta Evrope da utvrdi baš to koliko je lokalna zajednica zainteresovana za projekte očuvanja spomenika svjetske arhitekture.

– Obaviješteni smo da se uz mala zakašnjenja intezivno radi na pripremama projekta obnove starog mosta i da je Razvojna agencija “Tika” iz Turske za tu svrhu već obezbijedila tri miliona evra – istakla je Forgasijeva.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Stručnjak iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Mirela Mulalić-Handan upozorila je da se mora što brže rješavati administrativna procedura oko dozvola i ostalih pratećih dokumenata, jer predstavnici “Tike” samo čekaju da otpočnu prve radove na mostu.

– S obzirom na to da ćuprija pripada svjetskoj kulturnoj baštini, u pripremama za njenu restauraciju ne treba da učestvuje samo lokalna zajednica, već i relevantne entitetske i državne institucije, kao Vlada Republike Srpske sa svojim ministarstvima i Savjet ministara BiH – dodala je Handanova.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović naglasio je da je opština jedan dio svojih obaveza prema projektu restauracije ćuprije već ispunila kao što je pronalaženje kamenoloma sedre i kamena, zatim obezbijedila izmještanje elektro i telefonskih instalacija sa starog mosta. Popović je istakao da je nedavno snimljen i turistički film o gradu, njegovim znamenitostima i ljepotama koji je izazvao ogromno interesovanje javnosti.
Turizam

Tomislav Popović je istakao da je u toku prevođenje projekta sa engleskog i turskog jezika, a onda i njegova nostrifikacija.

– Mi u Višegradu posmatramo i ovaj projekat kao dio sveukupne turističke ponude i uporedo radimo na završetku uskotračne pruge do grada, kao i stvaranju uslova za nautički i vjerski turizam – istakao je Popović.

Glas Srpske

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije