Pet priča za uspješniji govor

Pustolovine

Svi volimo priče o pustolovinama zato što se uvijek poistovijetimo sa glavnim junakom i znamo kako ide priča. Mi gledamo svoja posla i živimo normalnim životom dok se jednog dana ne desi nešto što sve preokrene. Zli vladar ubije naše staratelje, tetku i teču, i mi smo prisiljeni da napustimo udobnost našeg doma i potražimo Obi-Wan Kenobija. Usput obično pokupimo mentora, nekog ko ima neku korisnu vještinu kao što je borba svijetlećim mačevima i ko će nas naučiti toj vještini. Prolazimo niz zastrašujućih pustolovina, testova i prepreka koje su napravljene kako bi se vidjelo koliko vrijedimo. Mi istrajavamo jer znamo da nas na kraju čeka nagrada, što je obično nešto stvarno “kul”, kao na primjer Sveti gral, ili ćup sa zlatom, ili kraljevstvo.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pustolovine su sjajne priče kada od publike očekujete da zasuču rukave kako bi ostvarili neki cilj i kada želite da ih pripremite kako bi prevladali razočarenja i istrajali, a ne da odustanu već kod prvog problema.

Stranac u stranoj zemlji

Stranac u stranoj zemlji je priča u kojoj je glavni junak dospio na neko novo mjesto, možda u stranu državu ili na novu planetu, i mora da nauči pravila i jezik prije nego ga događaji ili neprijateljsko lokalno stanovništvo srede. Ova priča je zapravo misterija i to sjajna za ispričati ako se suočavate sa novom ekonomijom ili situacijom gdje su se pravila promijenila i stari način poslovanja više ne pali. Stranac u stranoj zemlji priprema vašu publiku za naporan rad kako bi ovladali nekom novom vještinom i kako bi uspjeli u novim, nepoznatim situacijama i uslovima.

Od siromaha do bogataša

Priča je poznata svima koji su pjevušili uz “Siromah sam, majko” ili slušali bajku o debeljuškastom krojaču koji se naoružao čarobnim pasuljem i nešto prirodne inteligencije, sredio diva i osvojio dvorac pun zlata. To je sjajna priča kada želite da vodite obične ljude putem uspjeha. Preduzetnici i start-up kompanije žive sopstvenu priču o siromahu koji postaje bogat tako da vjerovatno nisu ni svjesni da zapravo utjelovljuju drevnu paradigmu.

Ljubavna priča

Momak upozna curu i zaljubi se. Momak osvoji curu. Momak izgubi curu, obično zato što se ponaša kao idiot, i mora je ponovo osvojiti. Cura oprosti momku. Oni onda žive sretno do kraja života. Ova priča je poznata svima koji su gledala barem jednu holivudsku romantičnu komediju ili čitali ljubavni roman. Danas su ljubavne priče sveprisutne u biznisu, toliko je spajanja kompanija, partnerstava i zajedničkih poduhvata. Svi ti odnosi se moraju predstaviti kao svojevrsne romanse, a njihovi učesnici moraju naučiti da očekuju i uspone i padove na putu. Oni su neizbježni.

Osveta

Priče o osveti su istovremeno i fascinantne i nelagodne. One su prljave i pune emocija koje radije ne bismo priznali, ali su takođe veoma moćne. Osveta je sjajan način da motivišete tim da se bori protiv…tog drugog tima. Onog koji uvijek igra malo prljavije od nas. Ili onog koji je, na papiru, mnogo jači od nas. Ili onog kojeg se potajno plašimo.

Ako uspijete pridobiti kolege pričom o osveti, oni će biti uz vas do kraja. Uspjeh je pomalo gorak, ali stvarno nas usrećuje. Ali budite oprezni. Najbolje priče o osveti su one gdje je umiješan neko za koga ste mislili da vam je najbolji prijatelj ili najpouzdaniji saradnik.

Upotrijebite ove priče kako biste vašoj publici brzo nametnuli vaš pogled na situaciju. Nemojte im reći da ćete im ispričati priču već samo pratite njenu bezvremenu fabulu dok govorite o budućnosti koju želite da vaša publika prigrli.

Priče su moćne jer su one sastavni dio kulture pa ih vaša publika neće prepoznati ako ih dovoljno vješto primijenite na vašu situaciju. Vaši slušaoci će misliti da to što govorite mora tako biti.

Nemojte samo reći, “Idemo u pustolovine”. Umjesto toga recite, “Ispred nas je dugačak put, ali na kraju nas čeka ćup sa zlatom koji možemo zajedno podijeliti….”

Tekst prevela i prilagodila Milica Plavšić

Preuzeto sa www.forbes.com

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije