Šta je nama Dobrovoljačka

U izjavi Gradsko vijeće traži da se ne dozvoli politička demonstracija i manipuliranje žrtvama. Vijeće je potcrtalo da u najavljenom događaju prepoznaje politički čin provokacije i pokušaj revidiranja istorije agresije na Sarajevo i BiH. Većina je bila mišljenja da je skup politički motiviran, s predizbornim karakterom, te da u osnovi ima namjeru potaknuti međunacionalnu netrpeljivost i isprovocirati građane Sarajeva, kao grada s najdužom opsadom u istoriji ratovanja.

Gradimir Gojer jedan od vijećnika rekao je za medije kako je najava obilježavanja stradanja vojnika JNA jedna od najmračnijih političkih manipulacija.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Kada se desi izvinjenje svim žrtvama u gradu Sarajevu, svim žrtvama u BiH, kada dođe do brantovskog gesta predsjednika Srbije, koji treba da se pokloni žrtvama agresije na državu BiH u gradu Sarajevu, na Vječnoj vatri, onda možemo dozvoliti čak i ovu vrstu političkog demonstriranja.“ rekao je Gojer.

Ovakvim stavom Gradskog vijeća i gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena nezadovoljni su u Republici Srpskoj. Predsjednik partije Demokratskog progresa Mladen Ivanić rekao je kako ovakav stav gradskih vlasti u Sarajevu dodatno zaoštrava odnose u BiH.

U svojoj reakciji na odluku Gradskog vijeća Dragan Čavić je rekao kako je ona isključivo političkog karaktera baš kao i prijedlog gradonačelnika Alije Behmena.

“Najgore je sad što te poruke koje dolaze imaju zapaljiv i huškački karakter, iako naizgled ne djeluje tako. Ali, u suštini, na svaku akciju dolazi reakcija. Akcija – reakcija, akcija – reakcija, i ishod može da bude svakakav.“ – rekao je predsjednik Demokratske partije za Slobodnu Evropu.

Podsjećamo, pododbor za obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine je 9. aprila zaključio da će pošta poginulima biti odata na mjestu stradanja u Sarajevu. Najavljeno je da će godišnjica biti obilježena mirnom šetnjom i paljenjem svijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici. Pododbor je osnovala Vlada RS, a iako je MUP Sarajeva dozvolio da se 3. maja upale svijeće na mjestu gdje su poginuli vojnici JNA i šetnjom obilježi to stradanje.

Zabraniti okupljanje ili ne

Slučaj “Dobrovoljačka ulica” ne izlazi iz centra pažnje javnosti u BiH nakon najave obilježavanja 18. godišnjice stradanja vojnika JNA u toj ulici. Ovaj događaj ponovo je unio nemir u BiH i podijelio javnost na „naše i njihove“.

Naime, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je prije dva dana zatražio od MUP-a Kantona Sarajevo hitnu zabranu skupa kojim bi trebalo da bude obilježena godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

„Uputio sam zahtev MUP-u Kantona da se ovaj skup zabrani jer se bojim novog krvoprolića”, izjavio je Behmen

Uz zahtjev za zabranu skupa, iz kabineta gradonačelnika Behmena takođe je saopšteno da se u maju 1992. dogodio „sukob između legalnih oružanih snaga RBiH i okupatorskih snaga JNA”, te da se „nije dogodio zločin, nego je Sarajevo taj dan odbranjeno od napada strane vojne sile na teritoriji međunarodno priznate RBiH”.

Behmen je naglasio kako bi „najavljeno obeležavanje bilo ruganje žrtvama troipogodišnje opsade Sarajeva koja je počela tog dana”.

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović nije želio da komentariše izjave gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, koji je pozvao na zabranjivanje obilježavanja stradanja vojnika JNA već je izjavio je da će policija obezbjeđivati skup Ahmetović. On je kazao novinarima kako je skup uredno prijavljen policiji Kantona Sarajevo, koja će ga obezbjeđivati.

Ministar Kantona Sarajevo Željko Mijatović kazao je da je za odluku o zabrani nadležna Uprava policije, koja nije izdala odobrenje, ali da prema Zakonu o javnom okupljanju, moraju biti ispunjeni uvjeti za zabranu skupa.

”Ne mogu ništa prejudicirati.Mi ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija i u skladu sa tim donijeti odluku. Reakcije su oštre. Svakako da će policija, ako procijeni da može biti ugrožavanja učesnika javnog okupljanja ili drugih građana, razmisliti o zabrani okupljanja, što je moguće uraditi 48 sati prije održavanja skupa” – rekao je ministar Mijatović a prenosi “Avaz”

Salmir Kaplan, portparol SDA izjavio je kako je ova stranka protiv okupljanja u Dobrovoljačkoj.

“Ono što razlikuje eventualno okupljanje u Dobrovoljačkoj od sličnih okupljanja u Republici Srpskoj gdje se okupljaju Bošnjaci na stratištima u Srebrenici, Višegradu, Prijedoru je nepostojanje presude i to je vrlo jasna “računica”, stoga mi ne možemo podržati jedno takvo okupljanje iz tog jasnog principijelnog razloga” rekao je portparol SDA.

U Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva od 1992. do 1995. su kazali da je u pitanju nova provokacija, ali smatraju da ne treba zabraniti okupljanje.

”Treba ih ignorisati. Pozivam sve Sarajlije da ne budu u blizini kada dođu, da sve bude pusto. Oni žele incidente kako bi to iskoristili u dnevnopolitičke svrhe. Sve je ovo ispolitizirano kako bi se od neistine pokušala napraviti istina. Nikome nije jasno šta oni uopšte obilježavaju” rekao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja.

S druge strane, Dino Mustafić, ispred Naše stranke, osuđuje istup gradonačelnika Sarajeva.

”Smatram da je Gradonačelnik Sarajeva izašao iz svojih ingerencija i samim tim politizirao cijeli slučaj prejudicirajući nasilje na ulicama. Naša stranka stoji na stanovištu da je temeljno ljudsko pravo sloboda okupljanja i izražavanje javnog mišljena, dakle slobode govora. Na žalost, uvijek se takve prilike koriste u političke svrhe na kojem određene političke partije zarađuju predizborne poene”rekao je Mustafić medijima.

Predsjednik Odbora Republike Srpske za njegovanje tradicije i obilježavanje značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova Rade Ristović rekao je da je zaprepašćujuć zahtjev sarajevskog gradonačelnika Alije Behmena da se zabrani obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

On dodaje da to posebno zabrinjava zato što se i dalje pokušava negirati zločin u Dobrovoljačkoj. Iako tvrdi da obilježavanje u Dobrovoljačkoj nema nema veze sa politikom, Ristović je najavio da će tom događaju prisustvovati i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje zločina u Dobrovoljačkoj Branka Šljivar rekla je da su MUP-u Kantona Sarajevo dostavili i ostale potrebne detalje za obilježavanje stradanja pripadnika JNA i da je sve bilo u redu do momenta kada su čuli Behmenovu izjavu. Ona je kazala kako još nisu dobili nikakav papir kojim se skup odobrava. Ona je potvrdila da su organizatori ispunili sve zahtjeve Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo neophodne za bezbijedno održavanje skupa. Šljivar je izjavila da se za sada zna da će iz Miljevine (kod Foče) ka Dobrovoljačkoj krenuti 300 ljudi.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kazao je juče u Banjaluci kako je sarajevski osnovni problem negiranje zločina.

“Evidentno je da se zločin dogodio, da je postojao i da je počinjen, organizovan i da je bio pripremljen te usmjeren isključivo protiv vojnika ЈNA koji su tada najvećim dijelom bili Srbi” rekao je Dodik za Srnu

On je dodao da ovakva reagovanja koja dolaze iz Sarajeva pokazuju koliko je, zapravo, Sarajevo uistinu spremno na multietičnost, toleranciju i suživot na koji stalno poziva

Igor Radojičić, predsjednik Narodne Skupštine RS smatra da ukoliko bi obilježavanje stradanja bilo zabranjeno samo bi se pokazalo da je Sarajevo grad čija je politička i etnička struktura jednonacionalna i u kojem nema tolerancije”

„Sarajevo koje se stalno kiti multietničkom titulom i koje je po Ustavu glavni grad cijele BiH, i na ovom treba da pokaže da li ima tu toleranciju i taj duh ili nema”, kazao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Nikola Špirić, izjavio je da se u BiH moraju stvoriti uslovi za civilizovan dijalog o svim otvorenim pitanjima i izrazio nadu da će biti odata počast stradalim vojnicima ЈNA.

“Moramo se naučiti da tamo gdje je bilo mrtvih i stradalih na civilizovan način omogućimo da njihove porodice zapale svijeće i pomole se Bogu na način kako njihove vjerske zajednice to čine”, rekao je Špirić.

Predsjednik Izvršnog odbora Partije demokratskog progresa Zoran Đerić je rekao kako “izjava gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena da treba zabraniti obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, izjava onih koji su počinili ovaj zločin, a koju je on samo pročitao”

Predstavnici organizacija iz RS koje okupljaju boračku populaciju, porodice zarobljenih i nestalih srpskih boraca i civila i bivše logoraše oštro su reagovali na Behmenov zahtjev, ističući da on potvrđuje da „bošnjačka politička elita nije spremna da se suoči sa istinom, odnosno sa zločinima počinjenim nad Srbima u BiH”. Oni su poručili da se sada može očekivati slična reakcija iz RS prilikom obilježavanja stradanja Bošnjaka na teritoriji Republike Srpske.

U BiH se manipuliše žrtvama iz proteklog rata. Sudeći prema reakcijama sa jedne i sa druge strane se postavlja pitanje da li postoji iskrena namjera da se dostojanstveno i sa pijetetom obilježe sva mjesta na kojima su ljudi ubijani. Ponekad se čini kako su žrtve u cijeloj priči ponajmanje bitne.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije