Čija je Medicinska elektronika

Petoosumnjičeni u ovom slučaju, Nikica Bajić, je saslušan u Specijalnom tužilaštvu RS i on je pušten da se brani sa slobode, jer nisu postojali zakonski razlozi za određivanje pritvora.

“Osumnjičenima se stavlja na teret da su nezakonitim radnjama izvršili manipulaciju cijena 3.500.000 akcija preduzeća `Medicinska elektronika` u vlasništvu RS, oštetivši pritom budžet RS za milionski iznos”, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva RS.

Darko Ilić, načelnik Odjeljenja Specijalnog tužilaštva za istrage rekao je medijima kako je istraga u slučaju “Medicinska elektronika” zapravo otvorena još u augustu 2009.godine kada su u Specijalnom tužilaštvu pročitali u medijima da je Radišić postao vlasnik oko 35 odsto akcija „Medicinske elektronike“ za svega 183.000 KM.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ilić je rekao da je Radišić početkom prošle godine organizovao kriminalnu grupu, kako bi po znatno nižoj cijeni kupio državni kapital u preduzeću “Medicinska elektronika” u Banjaluci
Hapšenje Mileta Radišića, vlasnika “Medicinke elektronike” i Bojana Golića, v.d.direktora Investiciono-razvojne banke RS, i ostale trojice kao i nedavna smjena Borislava Bijelića iz Komisije za reviziju privatizacije, a istovremeno i člana Upravnog odbora “Medicinske elektronike” su se odigrali nakon radničkih protesta u Medicinskoj elektronici. Sve dotad, oni su uredno ispunjavali svoje radne dužnosti kao primjerni poslovni ljudi, bliski vlastima.

Februarski štrajk

Priča oko “Medicinske elektronike” počinje da kulminiše početkom februara ove godine kada je vlasnik Medicinske elektronike Mile Radišić zabranio ulazak radnika u ovu ustanovu. BUKA je od početka pratila ovaj slučaj.

Podsjećamo, doktori i medicinsko osoblje su podnijeli Osnovnom sudu u Banjaluci zahtjev za otvaranje stečajnog postupka u Medicinskoj elektronici u kojoj je državni kapital, sredinom prošle godine kupio banjalučki biznismen Mile Radišić.

Ovaj zahtjev ujedno je bio i zaključak sastanka sindikalne organizacije kako je proglašenje stečajnog postupka “najoptimalnije rješenje za radnike i to zbog neispunjavanja dugogodišnjih obaveza prema zaposlenim”.

Četrdesetak zaposlenih u Centru za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite, koja je nastala reorganizacijom Medicinske elektronike potraživala je sredstva za devet godina neuplaćenih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Pet dana nakon spomenutog sastanka radnike su dočekala zaključana vrata Medicinske elektronike. Uprava društva ih je fizički spriječila da uđu u zgradu i da odu na svoja radna mjesta

Epilog štrajka radnika bio je očekivan. Osnovni sud u Banjaluci donio je rješenje o otvaranju prethodnog stečajnog postupka u ovom preduzeću po zahtjevu grupe radnika “Medicinske elektronike”, a za privremenog stečajnog upravnika preduzeća imenovan je Lazo Tomić.

Neočekivani razvoj događaja desio se početkom ove sedmice kada su za slučaj “Medicinska elektronika” uhapšeni spomenuti – Bojan Golić, Mile Radišić, Željko Katalina, Dragan Cerovac i Nikica Bajić.

Mutne radnje iz prošlosti

 

Vlada RS je prvobitno imala namjeru da kupi „Medicinsku elektroniku“ u stečajnom postupku, i to nakon što su krajem 2008. radnici Centra za medicinska istraživanja takođe štrajkovali. Stečaj je tada pokrenula Poreska uprava zbog milionskih dugova. Stečaj je iznenada obustavljen, a Poreska uprava je deblokirala račune.

Umjesto da je Vlada ulagala u „Medicinsku elektroniku“, polovinom 2009. predstavnici IRB RS prodali su državne akcije preduzeća tada manjinskom akcionaru Radišiću. Radišić je objavio ponudu za preuzimanje akcija, a IRB mu je prodala 35 posto akcija za 183.000 KM čime je postao njegov najveći akcionar.

Prema odobrenom reprogramu za oko 3,7 miliona KM obaveza preduzeća prema državi, Radišić će prijašnja dugovanja Medicinske elektronike početi da vraća 24. marta 2011, jer mu je Ministarstvo finansija odobrilo grejs period od dve godine.

Upravo je ova privatizacija bila razlog da Komisija za hartije od vrijednosti u septembru podnese prekršajne prijave sudu protiv dva šefa u odjeljenjima IRB RS – Nikice Bajića i Dragana Cerovca. U prijavi se navodi da su Cerovac i Bajić, u periodu od 2. do 8. aprila tekuće godine snizili cijenu akcija “Medicinske elektronike” za 48,6 odsto, odnosno sa 0,36 na 0,185 KM, kroz četiri transakcije na Banjalučkoj berzi.

Na pitanje čime su se rukovodili prilikom donošenja odluke o prodaji akcija biznismenu Miletu Radišiću, u IRB su prethodno rekli da su u pitanju nelikvidne hartije, a da preduzeće godinama ima gubitak od 11,5 miliona KM, što je dva miliona KM iznad vrijednosti imovine. Tvrdili su da je to bio dobar posao, jer je firma pod hipotekom i samo je pitanje kada će ostati bez imovine.

Nakon prijave Komisije obojica su dobila otkaz u IRB RS, ali je Cerovac ostao na poziciji predsjednika NO, a Bajić u UO „Medicinske elektronike“.

Cerovac, koji je bio šef Odjeljenja za upravljanje hartijama od vrijednosti, proglašen je odgovornim za zloupotrebu položaja sa drugim štetnim posljedicama po poslodavca, kršenje etičkog kodeksa i drugo ponašanje kojim se nanosi šteta interesima banke dok je Bajić proglašen odgovornim za kršenje etičkog kodeksa i drugo ponašanje kojim se nanosi šteta interesima poslodavca  pa “se osnovano može zaključiti da dalji rad radnika u IRB-u ne bi bio moguć”
Ostaje neodgovoreno na ključno pitanje – kako je moguće da čovjek poput Nikice Bajića postane jedan od šefova u najmoćnijoj finansijskoj instituciji RS-a, u IRB-u?

Naime on je prije nekoliko godina bio jedan od učesnika afere u Razvojnoj agenciji sjeverozapadne BiH – ARDA a  o kojoj su pisali i mediji u Srpskoj
Bajić je kao tadašnji administrativno-finansijski menadžer u ARDI sa još nekoliko kolega pokušao unosne projekte agencije koje je finansirala Evropska komisija realizovati preko nevladine organizacije koju su osnovali članovi njihovih porodica. Njihove namjere razotkrila je Evropska komisija, koja je obustavila planirane projekte, nakon čega su Bajić i njegove kolege otpušteni iz ARDE.

Istraga u toku

Trenutna istraga Specijalnog tužilaštva RS u vezi sa privatizacijom „Medicinske elektronike“ Banjaluka će najvjerovatnije otkriti i druge sumnjive radnje u vezi sa biznismenom Miletom Radišićem.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da istražuje na koji je način  „Grand trejd“, kompanija u vlasništvu Mileta Radišića, postao vlasnik parcele od 30.000 kvadratnih metara u neposrednoj blizini „Medicinske elektronike“.

Na upit „EuroBlica“ predstavnici Gradske uprave Banjaluka nisu odgovorili na pitanja – kada, za koliko novca i koliko kvadrata građevinskog zemljišta su prodali kompaniji „Grand trejd“ d.o.o.,

Iz specijalnog tužilaštva su saopštili kako je “zemljište bilo u stopostotnom vlasništvu grada Banjaluka, a nije jasno kako je Radišić postao vlasnik.

”Zato smo izuzeli određenu dokumentaciju iz Gradske uprave” – rekli su u Specijalnom tužilaštvu. Oni veruju da je motiv kupovine akcija „Medicinske elektronike“ zapravo taj što je Radišić hteo da postane vlasnik i druge parcele na najatraktivnijoj lokaciji u Banjaluci, koja se nalazi preko puta stare zgrade Vlade.

”Lokacije u vlasništvu grada se prodaju na osnovu odluke koju odnosi Skupština grada, i to isključivo na javnim licitacijama. U prethodnom vremenu prodato je više lokacija, kao i zemljište koje je predmet vašeg pitanja – navodi se u pismenom dopisu. Oni tvrde da je zemljište prodato najpovoljnijem ponuđaču – firmi „Grand trejd” odgovorili su “EuroBlic”-u iz Gradske uprave 

Javnosti je ostalo nejasno nekoliko stvari u vezi sa ovim slučajem.

Zašto je prijašnji stečajni postupak obustavljen?
Zašto Vlada nije ispunila obećanje i kupila tada stečajnu masu „Medicinske elektronike“?

U svakom slučaju akcije specijalnog tužilaštva RS imaju punu podršku premijera Dodika u ovom slučaju. On je izjavio medijima kako ima povjerenje u pravosuđe RS.

„Ovaj slučaj treba dovesti do kraja kako ne bi bio samo medijska predstava“ kazao je premijer Dodik.

Ostaje da se vidi ko je slijedeći na redu, činjenica je da su ljudi kojima se dosad vjerovalo ( i u Vladi RS ali i u Gradskoj upravi ) učestvovali u mutnim poslovima oko “Medicinske elektronike”. Stvarni epilog ovog slučaja čekamo.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije