Google Buzz ne poštuje privatnost

U svom posljednjem napadu na internet diva Google, njamačka vlada kaže da nova socijalna mreža ove kompanije, Buzz, zanemaruje privatnost korisnika.

Buzz je socijalna mreža i alat za poruke dizajniran da se integriše u Googleovu e-mail uslugu Gmail. Zadana postavka ovog alata javno otkriva popis imena i Gmail kontakata sa kojima je korisnik najčešće razmjenjivao e-mail poruke ili razgovarao putem messengera.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zaustaviti drugi Googleov alat

Kritičari kažu da korisnici koji ne onemoguće ovu opciju, ili ne shvataju da moraju, mogu otkriti veoma osjetljive informacije o sebi i svojim kontaktima.

„Šokira me kada neka firma uopće ne poštuje privatnost svojih klijenata i trećih lica sa kojima imaju kontakte,“ rekao je Aigner, uspoređujući ovaj slučaj sa videotekom koja bi, na primjer, javno objavila listu filmova koje gledaju njihovi korisnici.

Google je rekao da će promijeniti ovu zadanu opciju na Buzzu i onesposobiti je da automatski šalje podatke o korisnikovim kontaktima.

Ovaj napad je uslijedio nekoliko sedmica nakon što je Aigner rekako kako vlada razmatra zakonske mjere da zaustavi drugi Googleov alat, Street View, da prikazuje slike snimljene u gradovima i ulicama zbog straha da bi mogao narušiti privatnost građana.

Preuzeto sa www.dw-world.de

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije